Hlavní obsah

Fastfoody jsou pro nižší třídu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Polina Tankilevitch / Pexels

Ve fastfoodech se nejčastěji stravují lidé z nižší sociální třídy, kteří na lepší nemají, nebo si neuvědomují, jak škodlivé to jídlo je. Mnoho z nich jsou i rodiče malých dětí a ti jsou zralí na pořádný dohled sociálky.

Článek

Fastfoody jsou pro střední a vyšší třídu jen nouzovka nebo tajná guilty pleasure, kdy tam občas zajdou na nějaké to provinilé potěšení a doufají, že jim z toho nic nebude. Všimla jsem si, že jediný, kdo je za fastfoody rád, protože je to jídlo „venku“ a může si ho dovolit, je nižší příjmová třída lidí, kteří mají podprůměrné vzdělání. Vzdělaný a normálně vydělávající člověk si totiž v naprosté většině případů raději zajde na pořádné jídlo, než aby do sebe cpal přepálené hnusy a polotvary.

Smažené je nezdravé

To, že smažené jídlo není pro lidský organizmus zdravé se všeobecně ví. Nejde jen o to, že se po něm tloustne. Jde vyloženě o zdravotní problémy, které může působit. Například srdeční choroby, obezitu, cukrovku, ale i rakovinu. Alespoň průměrně vzdělaný člověk si snadno spočítá, že jíst ve fastfoodech častěji, než výjimečně, mu může zadělat na pořádný zdravotní problém, který ho vyjde na podstatně víc, než činí těch pár korun, co ušetřil tím, že si dal fastfood místo normálního jídla. Ovšem doménou nevzdělaných lidí je to, že na budoucnost příliš nemyslí. Co by s lámali hlavou s tím, že si častou konzumací fastfoodu zadělávají na zdravotní protože, když to přijde až za pár let? Ta hromada přesmažených hranolků je tu přece teď.

Výživová hodnota nula

Přeskočím to, jak je „maso“ nacpané růstovými hormony, antibiotiky a dalšími „lahůdkami“ které do sebe lidé konzumací dostávají a zaměřím se třeba na pečivo. Když žvýkáte bulky, taštičky a tortilly z fastfoodů nemá to se „skutečným“ jídlem moc společného. V naprosté většině jsou to polotvary, které byly vyrobeny tak, aby dlouho vydržely, než v provozovně přijdou na řadu. A přesně podle toho taky chutnají. Je to hmota bez chuti, zápachu a struktury. Prostě něco, na co se naháže pár dalších surovin a je z toho rychlý oběd pro ty, kteří si nemohou dovolit nic lepšího a výživnějšího.

Zažívací potíže

To, že fastfoody nejsou nic dobrého ukazují i samotné reakce organismu. Velmi často lidé po konzumaci fastofoodu trpí na zažívací potíže. Přesto ani to, některé typy lidí, od konzumace neodradí. Raději stráví noc na záchodě, než aby si odepřeli příležitost najíst se „venku“ něčeho, co by sami vyrobit nedokázali.

Případy pro sociálku

Já vnímám jako ze všeho nejhorší, když ve fastfoodech potkám malé děti. Osobě se do fastfoodů uchyluji jen v případech nejvyšší nouze a v naprosté většině odcházím s obyčejným salátem, pitím a občas se zmrzlinou. Když ale vidím, jak rodiče cpou hranolkama nebo kusy fastfoodového „masa“ roční děti, které by ještě neměly pomalu ani solit je mi z toho fakt zle. Vůbec bych nebyla proti, kdyby čas od času do fastfoodů zavítala sociálka a na tyhle lidi si posvítila. Protože to, že se dospělí stravují jako čuňata až to dotáhnou k obezitě je jedna věc, ale učit na takové jídlo malé děti znamená, ničit jim zdraví a budoucnost a špatné poskytování péče. A o tohle by se podle mě měla sociálka náramně zajímat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz