Hlavní obsah
Rodina a děti

Rodiče mají peníze, já ne. Mám právo na to, aby mě živili

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Helena Lopes / Pexels

Rodiče jsou za vodou, ale vy nemáte ani na slanou vodu? Bylo by fér, kdyby vás podpořili a o své peníze se s vámi rozdělili. Oni to ani nepocítí a vám to zlepší život. Jsou to vaši rodiče a máte na to právo, nebo ne?

Článek

Poslední dobou jako by se roztrhl pytel s mladými příživníky. Sami nepracují a argumentují tím, že jsou mladí a chtějí si život užívat, a ačkoliv jim táhne na třicet vytrvale visí na krku svým rodičům a argumentují tím, že když si je udělali, tak se o ně musí postarat.

Mami dej mi na benzín

Nikdy nepochopím, kde se v těch lidech bere ta drzost, že mají pocit, že jim rodiče, kteří se o ně celý život starali jim něco dluží i v dospělosti. Neváhají se od lidí, kteří celý život pracovali dožadovat peněz na benzín, cestování, jídla v restauracích, a ještě jsou přesvědčení, že na to mají právo. Vždyť sociální sítě jsou plné dokonalých fotek a ti lidé, kteří je postují si na ten luxus určitě sami nevydělali. A když to mají ostatní, tak na to mají právo i oni.

Práce? Ta je pro socky

Když jim někdo navrhne, aby šli do práce a peníze si vydělali jako normální dospělí lidé, ohrnují nos. Práce je totiž jen pro socky a oni rozhodně nebudou trávit 8 hodin denně v nějaké trapné rochotě. Vždyť je to hrozná nuda, navíc by byli nevyspalí, utekly by jim díly oblíbených seriálů i nejnovější kauzy na internetu. A kdy by si odpočinuli? A jak by se asi stihli naobědvat, když by na to měli jen půl hodiny. Nn, tohle by psychicky nezvládli. Oni potřebují klid na sebepoznání, osobní rozvoj, a ne řešit nějaké zbytečnosti. Navíc za 30 000,- měsíčně by si toho stejně moc nekoupili, a ještě by strávili půlku života nesmyslnou prací.

Každý dostane, co si zaslouží

Ani mě nenapadne, abych tyhle rodiče litovala. Pokud někdo vychová z normálního zdravého člověka závislou bytost neschopnou samostatné existence, je to jeho ostuda a jeho boj. Moc by mě zajímalo, jak se takový vztah vyvíjí dál. Časem rodiče půjdou do důchodu a jejich příjmy se sníží. Co tedy budou dělat, až jejich mazánci zase dorazí s nataženou dlaní`? Pošlou je konečně do háje, ať se o sebe starají sami, nebo si na stará kolena seženou další práci? A co pak, až skutečně nebudou moci pracovat, a naopak budou potřebovat někoho, kdo by se o ně postaral. Jak se o ně jejich potomci postarají, když se nenaučili starat ani sami o sebe? Rodiče tedy půjdou do důchoďáku a mazánci na pracák a mezi tím si budou na si budou na svůj nákladný životní styl půjčovat, dokud se najde někdo, kdo by jim půjčku poskytl, ale nakonec dojdou i tyto zdroje a pověsí se na ně exekutoři, protože se splátkami se nikdy neobtěžovali.

Zodpovědnost je základ

Být zodpovědný sám za sebe je v životě naprostý základ. Člověk se o sebe musí být schopný se postarat. Vydělat si peníze, zajistit si bydlení, umět si uvařit, vyprat, vyřídit věci na úřadech. To přece není tak složité, ne? Ale pokud někoho od raného věku kazí ti, kteří se měli postarat, aby tohle zvládl je to ztracené. Pokud někdo uvěří, že je něco víc, ale nemá nadprůměrné výsledky, které by tomu odpovídali, dopadne to vždycky špatně.

Znáte ve svém okolí podobné případy? Co byste takovým lidem poradili?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz