Hlavní obsah
Názory a úvahy

Školy propouští pomocné zaměstnance, ale učitelé berou 50 000 Kč měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslavik /Pixabay

Školy přišly o část peněz. Místo, aby kreativně hledali řešení, rozhodli se ředitelé propouštět. Vypadá to, že stojíme před koncem školství tak, jak ho známe a do popředí se dostanou soukromé školy s kvalitní výukou a velkorysým rozpočtem.

Článek

A je to tady. Situace ve školství byla neudržitelná už delší dobu, ale teď se zdá, že to konečně „bouchlo“.

Jeden učitel za 3 uklízečky

Učitelé sice mají stále pocit, že berou málo, ale reálně jsou jejich platy velmi slušné. Cca 50 000 Kč měsíčně už je na rodinném rozpočtu znát, k tomu nadstandardní množství dovolené, přestávky a podobné výhody dělají z učení celkem fajn záležitost. Teď ale školství začaly docházet peníze a školy propouští. Překvapivě to ale odnášejí pomocní pracovníci jako jsou uklízečky, kuchařky, školníci a podobně, tedy lidé, bez kterých by ostatním spadla škola na hlavu. Nevidím v tom logiku. Zatímco učitelé jsou placeni velmi slušně, pomocné profese nikoliv. Stačilo by tedy „zbavit se“ jednoho učitele a rázem máte peníze na kuchařku i uklízečku a ještě vám něco málo zbude na odměny.

Rozhodují ředitelé

Učitelé se sice pustili s pomocnými pracovníky do stávky, proč taky ne, volno navíc se hodí vždycky, ale bylo to k ničemu. Hodiny placené státem budou sníženy a odpovědnost za to, jak to vše vyřešit přešla na ředitele škol, kteří to mají v náplni práce. Ti se ale tváří, že oni nic, oni muzikanti a hází všechnu vinu a odpovědnost na stát. Je pro mě záhadou, jak je možné, že se některé školy dokážou s novinou bez problémů vyrovnat a další školy vypadají, že situaci neustojí a půjdou ke dnu.

Inspirace v Americe

Myslím, že se pomalu blížíme do bodu, kdy se na státní školy bude pohlížet se stejným despektem jako například v Americe a naprostá většina rodičů, kterým bude záležet na budoucnosti svých dětí je bude dávat na soukromé školy. Je tedy možné, že stojíme na prahu změny, kdy bezplatné vzdělání, které v ČR máme budou využívat jen budoucí sociální případy s pochybnou budoucností a střední třída začne dávat děti na soukromé školy s kvalitní a moderní výukou. Vyšší třída už to dávno dělá a díky tomu jejich děti nad vrstevníky vynikají a mají nakročeno k úspěchu už „od plínek“.

Šetřit na správných místech

Osobně si myslím, že by školy měly začít šetřit na správných místech a hlavně se snažit si samy nějak přivydělat. Ať už je to víkendový nebo večerní pronájem tělocvičen, kurtů, bazénu nebo fotbalového hřiště nebo po vzoru ameriky pořádat rodinná setkání, kde se spolu lidé seznámí napečou nějaké dobroty, které si mezi sebou pak prodávají a výtěžek jde na školu. Vzhledem k tomu, jak mizerně jsou ve školách nepedagogičtí pracovníci placení by jeden školní bazén zvládl uživit rovnou několik uklízeček. Myslím si, že teď nastala situace, aby ředitelé škol dokázali zda jsou lidé na správném místě nebo by se při reorganizaci pracovníků mělo začít právě jimi.

Pokud chcete, aby vám žádný můj článek neutekl, klikněte pod nadpisem na tlačítko sledovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz