Hlavní obsah
Zdraví

Teploty stoupají a lékaři bijí na poplach. Jak přežít horké letní dny ve zdraví?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nitin Dhumal / Pexels

Venkovní teploty stoupají a meteorologové i lékaři bijí na poplach. Zopakujme si, co je potřeba, abychom vysoké letní teploty ve zdraví přežili.

Článek

Meteorologové už toto léto po několikáté vydali výstrahu před vedry. To, co na začátku možná vypadalo jako fajn léto, se pomalu ale jistě mění v rozpálené peklo. Vysoké teploty, jsou pro lidské tělo náročné a mohou být i zdraví nebezpečné. Proto jsem sepsala pár tipů, které jakožto člověk, co letní horka nenávidí, praktikuji, abych ta horka ve zdraví přežila. Většinu z nich asi znáte, ale opakování je matka moudrosti.

Pijte dostatek vody

Tohle je asi ta nejčastější rada, kterou v souvislosti s vysokými teplotami dostanete. Přesto je s podivem, kolik lidí ji nedodržuje a není schopno si pohlídat, dostatečný příjem tekutin. Snažte se vypít minimálně 2-3 litry vody denně. Vodu můžete obohatit o čerstvé ovoce nebo bylinky pro lepší chuť. Zkuste zařadit do svého pitného režimu i minerální vody s obsahem elektrolytů. Ty pomohou udržet rovnováhu minerálů v těle, protože pocením jich hodně ztrácíte.

Vyhýbejte se přímému slunci

Pokud je to možné, zůstaňte v době největšího slunečního záření (mezi 11. a 15. hodinou) ve stínu nebo ideálně doma. Sluneční paprsky jsou nejsilnější a nejnebezpečnější právě v tuto dobu. Když už musíte ven, nezapomeňte na kvalitní opalovací krém s vysokým ochranným faktorem (SPF), pokrývku hlavy a kvalitní sluneční brýle.

Noste lehké a prodyšné oblečení

Volte oblečení z přírodních materiálů jako bavlna nebo len. Tyto materiály umožňují pokožce dýchat a odvádějí pot. Dokud jsem nezačala nosit lněné oblečení nevěřila bych, jak velký to je rozdíl, ale opravdu je. Kupte si alespoň pár lněných nebo mušelínových šatů a bude vám podstatně lépe.

Chlaďte se vodou

Osvěžování není nikdy dost. Mějte po ruce sprej s vodou např. bio květinové vody koupíte v každé drogerii nebo mokrý ručník, kterým si můžete osvěžit obličej a tělo. Studená sprcha také celkem pomáhá. Vylezete z ní jako znovu zrození.

Jezte lehké a čerstvé jídlo

V létě jezte lehké saláty, ovoce a zeleninu. Vezměte útokem zahrádky a užijte si všemožné úpravy rajčat, paprik, cuket, okurek nebo ovoce. Těžká a mastná jídla mohou zvyšovat pocit únavy a tělesné teploty. Já jsem na to před pár dny nemyslela, nechala se zlákat na knedlo, zelo, výpečky a skoro 2 dny jsem se nemohla ani pohnout, jak mi bylo zle.

Omezte fyzickou aktivitu

V horkých dnech snižte intenzitu fyzické aktivity, zejména během odpoledne. Pokud máte vůli ke sportu, tak vás to šlechtí, ale vyberte si ranní nebo večerní hodiny, kdy je teplota nižší. Nebo si jako fyzickou aktivitu vyberte nějaký vodní sport a můžete se chodit „cachtat“ k vodě kdykoliv. Jen teda ten čas mezi 11. s 15. hodinou byste měli opravdu raději zůstat doma.

Používejte klimatizaci a větráky

Klimatizace a větráky výrazně zvýší váš komfort v horkých dnech. Nezapomeňte ani na venkovní posezení. To si zařiďte ve stínu nebo použijte slunečníky a markýzy. Stín výrazně snižuje teplotu okolí a s těmito opatřeními budete moc fungovat daleko lépe. Doma večer otevřete okna a dveře, aby do domu proudil chladnější vzduch. Přes den je pak zavřete a zatáhněte žaluzie nebo závěsy, čím méně slunce se vám domů dostane, tím bude teplota v interiéru přijatelnější.

Horké dny jsou výzva, ale s těmito tipy je zvládnete ve zdraví a pohodě. Vyzkoušela jsem je na sobě a rozdíl je opravdu výrazný. Užívejte si teplé dny a nezapomínejte na opatrnost.

Jaké máte tipy pro přežití letních hiců vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz