Hlavní obsah
Bydlení

K čemu vlastní bydlení? Žít v nájmu přináší svobodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vitaly Gariev / Pexels

„Bez vlastního bydlení nejste nic“, říká starší generace. „Jenže v nájmu jsme svobodní,“ odpovídá jí mladá. Který přístup je rozumnější a má vůbec vlastní bydlení pro mladou generaci ještě nějakou přitažlivost?

Článek

Češi jsou pověstní tím, že považují za nutné bydlet ve vlastním. Na druhou stranu stoupá i počet lidí, kteří naopak upřednostňují pronájmy. S pár z nich jsem to probrala a dala jsem dohromady nejčastější důvody, proč se rozhodují pro život v nájmu.

Život bez hypotéky

Na pořízení vlastního bydlení bez hypotéky má jen málokdo. Jenže hypotéka je závazek na desítky let dopředu a člověk nikdy nemá jistotu, zda zvládne splácet. Co když se stane něco nečekaného, co mu zabrání vydělávat? Nebo co když ho prostě jen přestane jeho práce bavit, on vyhoří, ale tolik potřebnou pauzu si nebude moc dopřát, kvůli neúprosným splátkám hypotéky. Spousta lidí se odmítá upsat ke splátkám na zbytek života a raději si vyberou žít v nájmu, který mohou snadno změnit podle životní situace.

Stěhování kdykoliv a kamkoliv

Život je nevypočitatelný a člověk nikdy dopředu neví, kam ho zavane. Spousta lidí se odmítá uvázat na jedno místo a raději zůstávají flexibilní a připravení užívat si dobrodružství. Co když přijde neodolatelná pracovní nabídka z druhého konce republiky nebo dokonce světa? S hypotékou na krku se stěhování řeší daleko hůř, než když vám stačí jen dát výpověď z nájmu a za 2-3 měsíce jste zcela volní a můžete jít, kam se vám zamane.

Bydlení bez starostí

Radiátory jsou zavzdušněné, v koupelně kape kohoutek, začíná protékat střecha a v rohu koupelny je už zase plíseň… coby vlastník nemovitosti jsou tohle problémy, které budete muset řešit sami. Jako nájemník ale jen zvednete telefon a zavoláte majitele, ať to přijde dát do pořádku. Hodně lidí se prostě nechce o vlastní nemovitost starat, a tak si raději zvolí bydlení v nájmu a pohodu bez potíží.

Nájem znamená svobodu

Suma sumárum můžeme říct, že lidé, kteří se dobrovolně rozhodli žít v nájmu, se tak rozhodli kvůli svobodě, kterou jim to přináší. Můžou jít kdykoliv, kamkoliv a nejsou nijak vázaní ani na místo, ani na nutnost vydělávat peníze. Já to vidím jinak. Patřím k lidem, kteří chtějí zapustit kořeny na jedno místo, vytvořit si vlastní svět, který bude odrážet naše hodnoty a kde nám bude dobře. Chci mít své oblíbené trasy na venčení, oblíbené restaurace nebo třeba vyhlídky. Svoboda je pro mě důležitá, ale vlastní kus světa ještě víc.

Jak to vidíte vy?

Anketa

Čemu dáváte přednost?
Vlastní bydlení s hypotékou
55,6 %
Bydlení v nájmu
44,4 %
Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz