Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ukrajinci zachraňují české důchody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mathias Reding / Pexels

Měli bychom být ukrajinským uprchlíkům vděční, že si vybrali Českou republiku a svými příspěvky do státního rozpočtu nám pomáhají ustát vše, co se na nás chystá.

Článek

Na hlavy Ukrajinců žijících v České republice se neustále snáší vlny kritiky. Češi je neustále obviňují z příživnictví, z toho nedostatku míst k bydlení, k zabírání míst ve školách a školkách a prostě jakmile se v republice něco šustne, můžou za to Ukrajinci. Pravda je ale úplně jinde.

Významně přispívají do státního rozpočtu

Od začátku války do Čech přibylo na 335 000 Ukrajinců, když připočítáme, ještě lidi, kteří zde žili už dávno před válkou, máme tu velký počet lidí, se kterými je třeba počítat. Mnoho Čechů si na Ukrajince neustále stěžuje a mají pocit, že žijí na náš účet, zatěžují náš systém a živíme je z našich daní my. Opak je však pravdou. Podle statistik v letošním roce přispěli uprchlíci do rozpočtu 6,4 miliardami korun, zatímco tolik přetřásané náklady činili jen 3,5 miliardy. Jsme tedy cca 3 miliardy v zisku.

Nežijí na ničí účet

Ukrajinci jako národ mají pověst skvělých pracovníků a podle mého názoru to dokazují na každém rohu. Samozřejmě, všude se najdou černé ovce, ale ze své zkušenosti, kdykoliv jsem za tři roky narazila na pokojské, uklízečky, výdej jídla a podobné „podřadné“ pozice, vždycky byly obsazeny Ukrajinsky mluvícími ženami, které se snažili lámanou češtinou dorozumět a já jsem vždycky obdivovala jejich odvahu. Sama jsem si život v cizí zemi vyzkoušela jen na chvíli, ale dobře si pamatuju, jak moc těžké to pro mě bylo.

Ubírají místo

Češi Ukrajincům hojně vyčítají buď to, že žijí ze systému, což už jsme vyloučili, nebo to, že zabírají pracovní pozice „domácím“. Ale to také není pravda. Ukrajinci a Ukrajinky začali pracovat na nejnižších pozicích, za minimální mzdy, kdy ta místa byla dlouho neobsazená, protože nad nimi Češi ohrnovali nos. Jediná „oprávněná“ výtka by mohla být v tom, že s příchodem Ukrajinců se zvýšily ceny nájmů a sehnat malý byt je nyní o hodně těžší. Ale to se přece nedá nikomu vyčítat. Řádně tu pracují a snaží se začlenit do společnost, takže mají stejné právo na bydlení, jako každý jiný člověk, který platí nájem. Sice mě při hledání bytu zaskočilo, jak náročné bylo sehnat byt, který by mi vyhovoval, ale prostě jsem jen musela déle hledat a pak rychle jednat. Nic nemožného. A na druhou stranu jako majitele bytu mě zvýšení cen nájmů dosti těší.

Bez Ukrajinců by nebylo na důchody

Osobě asi největší přínos pracujících cizinců v České republice vidím v tom, že nám pomáhají vydělat na důchody. Tenhle tlak spočívá zejména na mojí generaci, kdy máme uživit stále se zvyšující počet starobních důchodců a do toho ještě vychovat novou generaci, která bude vydělávat pro změnu na naše důchody. Zdá se to nemožné, a právě Ukrajinci nám v tomhle svými příspěvky do státního rozpočtu vydatně pomáhají. Nejde jen o to, že zde pracují, ale i o tom, že nám pomáhají udržovat nízkou nezaměstnanost. A pokud se tu rozhodnou uprchlíci zůstat na trvalo, pomůžou nám v boji proti stárnutí populace.

Nemá smysl se hádat o tom, jestli uprchlíky potřebuje víc my, nebo oni nás. Je to totiž jednoduché, potřebujeme se navzájem a měli bychom spolupracovat. Proto by se všichni odpůrci Ukrajiny a Ukrajinců měli nad svým přístupem důkladně zamyslet, protože my Ukrajince potřebujeme stejně, jako oni nás a měli bychom být vděční, že si můžeme navzájem vypomoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz