Hlavní obsah
Lidé a společnost

Půjčil kamarádovi 300 000 Kč. Skončil bez peněz i kámoše

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Když dojde na peníze jde i celoživotní přátelství stranou, jak se přesvědčil Petr. Životní lekci dostal od svého nejlepšího přítele.

Článek

Petr a Tomáš byli nejlepší přátelé už od střední školy. Prožili spolu spoustu dobrého i těžších chvílí, a jejich přátelství bylo pro Petra vždy pevné jako skála. Po škole si oba našli zaměstnání, ale jejich přátelství přetrvalo. Tomovi se v práci příliš nedařilo, zatímco Petr rychle stoupal po kariérním žebříčku. Proto, když Tomáš přišel s prosbou o půjčku 300 000 Kč, Petr neváhal ani chvíli. Věděl, že Tomáš je ve finanční tísni, a chtěl mu pomoci. Smlouvou si nedělal hlavu, vždyť peníze půjčuje Tomášovi, který pro nej byl jako brácha. Petr věřil, že mezi přáteli nejsou takové formality potřeba. Jak se ukázalo, byla to jeho osudová chyba.

Důvěra a přátelství

Petr měl vždy silný smysl pro loajalitu a věřil, že přátelství je jedna z nejdůležitějších věcí v životě. Když Tomáš požádal o pomoc, Petr neváhal. Byl si jistý, že Tomáš své slovo dodrží a peníze mu vrátí, hned, jak se jeho situace zlepší. Peníze Tomášovi předal mezi čtyřma očima, aby mu to nebylo trapné a dal mu je v hotovosti. Pro Petra to byl výraz důvěry a přátelství, které cítil.

Zklamání a realita

Po několika měsících ale začal Petr cítit, že něco není v pořádku. Tomáš začal být divný. Najednou neměl na Petra čas, přestal chodit na jejich pátky do hospody a na sociálních sítích komunikoval stroze a začal se vyhýbat jakýmkoli rozhovorům o penězích. Když se Petr pokusil přátelsky zeptat, kdy mu Tomáš peníze vrátí, dostalo se mu pouze neurčitých odpovědí a slibů. Nakonec Tomáš přestal zvedat telefon úplně a začal ignoroval všechny Petrovy pokusy o kontakt.

Bez smlouvy, bez peněz

Poté, co Tomáš už několik týdnů nekomunikoval a začal se před Petrem nechávat zapírat, konečně Petrovi došlo, že Tomáš žádné vracení peněz neplánuje a tak se rozhodl situaci řešit právní cestou. Advokát mu však rychle vysvětlil, že bez písemné smlouvy nebo jiných důkazů o půjčce bude velmi obtížné, ne-li nemožné, vymoci peníze zpět. V očích práva byla půjčka jen slovní dohodou, kterou nelze snadno prokázat. Petr si uvědomil, že udělal zásadní chybu, když nepožádal o podepsání smlouvy nebo alespoň o nějaké svědky při předání peněz.

Konec přátelství

Nakonec to dopadlo přesně tak, jak advokát předpověděl. Tomáš všechno popřel a nikdo mu nedokázal prokázat, že si od Petra peníze vzal a nevrátil. Petrovi tak nezbylo než se smířit s tím, že nejen, že přišel o 300 0000 Kč, ale taky o svého nejlepšího kamaráda. Dobré úmysly a důvěra bez formálního zajištění často vede k finanční katastrofě. I když jsou přátelství a důvěra důležité, při řešení peněžních záležitostí by měly jít vždy ruku v ruce s opatrností a právními opatřeními. Je maximálně důležité mít podepsanou smlouvu, která jasně stanoví podmínky půjčky, včetně částky, termínu splatnosti a případných úroků. Smlouva nejenže chrání věřitele, ale také pomáhá předejít nedorozuměním a sporům mezi přáteli. A pokud má někdo dobré úmysly není pro něj žádný problém smlouvu podepsat. Petrův příběh je smutná ukázka, jak mohou i nejlepší úmysly a přátelství skončit špatně.

Půjčovali jste někdy peníze někomu blízkému, jak jste postupovali? Chtěli jste smlouvu nebo vám stačilo "dobré slovo"?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz