Hlavní obsah

Psi mají stejné právo se v létě koupat jako lidé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blue Bird / Pexels

Nenechte se z koupališť se psy vyhazovat. Pokud tam není oficiální zákaz, mají stejné právo tam být a osvěžovat se jako kdokoliv jiný. Pokud se to někomu nelíbí, může se jít koupat do bazénů nebo aquaparků.

Článek

Teploty atakují třicítky, někde už je dokonce překročily a jediné rozumné místo, kde se dají tyhle hrůzy přečkat je pěkně v klídku u vody. Jenže někteří lidé mají pocit, že pláže patří jen jim a běda, kdyby chtěl do vody strčit tlapku třeba pes.

Pes má stejné právo

Miluju přírodní koupaliště, ať už je to přehrada, lom, pěkný rybník nebo zatopená pískovna, když je to v rozumném dosahu jsem tam pečená, vařená, protože ty letní vedra nedávám. Obvykle s sebou beru i Štěňákovou, protože je na tom podobně. To je ale pro spoustu „madam“ nepřekonatelný problém. Tedy to, že se v tom přírodním koupališti, kromě lidí, má koupat i pes. Je to přece nehygienické! Jenže pes má úplně stejné právo tam být jako kterékoliv jiné zvíře.

Nenechte se odradit!

Tohle je obvykle situace, kdy se zhádám na celé kolo. Bydlíme kilometr od pláže. Je to přírodní koupaliště a rozhodně nehodláme ustupovat nějakým „přivandrovalcům“, kteří nám budou určovat, jestli pes může do vody nebo ne. Nikoho neobtěžuje, neběhá, neštěká, neoklepává na nikoho vodu. Prostě si jen spolu blbneme na kousku vody. Pokud s tím má někdo problém a přijde mu to nehygienické, měl by se zamyslet nad dalšími věcmi, co v té přírodní vodě plavou. Občas se objeví chcíplá ryba, na krajích je listí a tráva a nesmíme zapomenout na sinice a na bodel z labutí nebo kachen, které tam občas jsou. V tom se nějaký pes ztratí, i kdyby se jich v té vodě koupala celá smečka. Je to příroda a oni tam patří. Pokud to někomu vadí, může navštívit nedaleký bazén. Tam najde dokonale čistou vodu plnou chlóru, udržovanou pláž a pestrý výběr občerstvení a psi tam mají zákaz.

Kosmetika je víc „fuj“ než pes

Osobně dávám rozhodně přednost přírodním koupalištím a vůbec mě netrápí, které zvíře bylo ve vodě přede mnou. Ať to byla kachna, nutrie nebo třeba pes. Jen s hady mám poněkud problém, a když jsem jednou viděla, jak si to had „mete“ po hladině, už jsem tam to léto nestrčila ani palec u nohy a Štěňákovou jsem chladila hadicí na zahradě. Každopádně, co se týká hygieny, tak daleko víc, než psů se štítím vší té kosmetiky, co na sebe lidé napatlají, a která pak ve vodě zůstane a vytváří na hladině mastný film. Je to humus.

Se psem k vodě

Pokud plánujete taky letní koupačky se psem, tady je pár věcí, na které byste neměli zapomenout. Ideální je pozvolný vstup do vody bez kamenů, kde by si mohl zaklínit tlapinu. K vodě je dobré jít až odpoledne, protože plavání je vyčerpávající a přímé sluníčko jim nedělá dobře. Psa do vody nikdy neházejte. Mohlo by mu způsobit takový šok, že by se mohl utopit. A poslední rada je z mé vlastní zkušenosti. Dejte si pozor, na to, jak se váš pes ve vodě chová. Moje Štěňáková má vodu sice ráda, ale když jsem tam s ní já, tak má buď tendence mě zachraňovat nebo se mazlit. V každém případě se dostávám do situace, kdy po mně „leze“ 20 kilový pes a pokud jsem na hloubce je to hodně nepříjemné. Osobně proto nikdy se psem nechodím tam, kde nedosáhnu.

Koupání je v létě pro většinu psů stejně příjemné jako pro lidi. Je důležité jim dát možnost se taky ochladit a zaplavat si. V žádném případě se nenechte od vody vyhnat uzurpátory, kteří si myslí, že jim to tam patří. Pokud u pláže není zákaz (a on tam u většiny přírodních koupališť není), tak si to užijte naplno. Nikdo nemá právo vás se psem vyhazovat!

P.S. Před koupáním vždy doporučuji zkontrolovat na internetu poslední měření kvality vody. Nechcete se přece osypat ani vy, ani váš pes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz