Hlavní obsah
Názory a úvahy

Milion za to, že paní lekla psa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tanya Gorelova / Pexels

Štěňátko

Štěně zaštěkalo na seniorku, ta se lekla, upadla a zranila se. Podle rozsudku soudu má majitel psa zaplatit cca milion korun, udělal totiž obrovskou chybu. Stačila jedna maličkost, kterou by měli mít všichni páníčci a byl by v suchu.

Článek

Před pár týdny prolétla médii zpráva o dalším údajném útoku „bojového plemene“ na nebohou seniorku. Až na to, že ve skutečnosti bylo všechno tak trochu jinak a v konečné fázi je podle mě hlavní oběť majitel psa.

O co šlo

Majitel psa šel pro poštu a otevřenou brankou mu proklouzl štěňák křížence staforda. Zaštěkal na seniorku, ta se lekla, upadla a ošklivě si zranila nohu. Normální člověk by řekl, že je to nešťastná náhoda. Bylo to štěně a majitel paní ujišťoval, že se nemusí bát. Sice všichni víme, že na tohle ujišťovaní páníčků nemusí být vždy úplně spoleh, na druhou stranu, když proti vám stojí štěně a majitel je nedaleko, asi se tomu dá věřit více, než když stojíte sami uprostřed pole a proti vám stojí velké, rozzuřené a dospělé psisko. Každopádně pes zaštěkal, paní ustoupila, zakopla a majitel má na krku těžké ublížení na zdraví a pokutu milion.

Nešťastná náhoda

Upřímně, nejsem si jistá, na čí stranu bych se postavila já. Celé by se to totiž podle mě vyřešilo, kdyby měl majitel psa pojištěného. Seniorka by dostala své odškodnění a majitel by nepřišel o astronomickou částku kvůli mrštnému štěněti. Sice se nikde nepíše, kolik bylo štěňákovi měsíců, ale pokud to bylo fakt ještě štěně, tak se podle mě seniorka zachovala celkem neadekvátně. Vždyť ten pes se jí ani nedotkl. Co když na ní příště někde vyskočí kočka? Ale to by se neřešilo, protože toulání koček nikdo neřeší a je jedno kolik aut kvůli nim havaruje, když náhle vběhnou do silnice. Tento případ plní média primárně, protože se jedná o „útok“ křížence staforda a bandoga.

Bojová plemena neexistují

Co mě na celém případu nejvíce vytáčí je žalobce a jeho označení psa za bojové plemeno. Absolutně nechápu, jak s takovou žalobou mohl něčeho dosáhnout, když žádný oficiální seznam ani definice bojových plemen neexistuje. Moc hezké! A příště označí stafordy za co? Co třeba za čerty? Ty jsou totiž stejně reální jako „bojová“ plemena. Sama mám už osmiletou kříženku staforda a je to nejzlatější pes na světě. Mimo jiné jsou stafordi pověstní jako skvělí a přátelští společníci vhodní k dětem. Ale o tom se nemluví. Tady budou hloupí a nevzdělaní lidé donekonečna vyřvávat něco o bojových plemenech a nevzdělaná veřejnost tomu věří.

Závěrem

Paní je mi líto. Její úraz byl naprosto zbytečný. Na druhou stranu, majitel si měl dát pozor, aby mu fenka neutekla a hlavně měl být pro tyto případy pojištěný. Příště se může třeba přetrhnout vodítko, pes může vletět pod auto a způsobit nehodu. Člověk nikdy neví, co se může stát, ale měl by být připravený. No a co se týká žalobce, ten by se měl, podle mého názoru, přestat ztrapňovat svojí nevzdělaností a nejdříve si ověřit fakta, než začne plácat nesmysly.

P.S.: Článek obsahuje moje závěry a názory na celou situaci, kterou jsem získala z toho, jak je případ prezentován v médiích. Reálně jsem u toho účastníkům nesvítila, takže pravda může být třeba někde úplně jinde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz