Hlavní obsah

Moderní mámy stíhají vše, kromě výchovy svých dětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sarah Chai / Pexels

Říkají si super ženy a mají pocit, že musí dokázat všechno na světě. Ve skutečnosti, ale nezvládají to nejzákladnější - postarat se o svoje děti a vychovat z nich zdravé a slušné lidi.

Článek

Dnešní matky mají pocit, že musí udělat všechno proto, aby jim mateřstvím nic neuteklo. Nazývají se bohyněmi, super ženami a vedle výchovy dětí se snaží pečovat o domácnost, být modelkami, influencerkami, skvělými zaměstnankyněmi, zahradnicemi, chodit do kaváren, posiloven, vzdělávat se, trávit čas k kamarádkami, cestovat… v důsledku toho, ale nedělají ani jednu z činností pořádně a v první řadě na to doplácí jejich děti, které by pro ně měly být naprostou prioritou.

Jste v první řadě mámy

Nerozumím tomu, proč si spousta žen pořizuje děti, když se jim pak nevěnuje a chytá se každé příležitosti, aby si od nich mohla odpočinout. Nemyslím si, samozřejmě, že by žena měla jen stát ve vytahaných teplácích od rána do večera u plotny a starat se o děti a partnera, ale nepřijde mi v pořádku strkat malé děti do jeslí jen proto, aby si mohla matka v klidu odpočinout a dopoledne svých dnů trávit s kamarádkami po kafíčkách, na masážích nebo jen v posteli srolováním sociálních sítích, zatímco o její malé dítě se starají cizí lidé. Nechápu, proč si tedy děti pořizovaly. Těhotenství, ani porod není nic jednoduchého. Pro tělo je to neskutečný zápřah, který ho trvale poznamená, stálo jim to za to, když si ani neužívají tu odměnu, kterou jim to přineslo? K čemu mít děti, když s nimi nechcete být?

Každý má právo na svůj život

Naprosto chápu, že každý, včetně matek má právo na svůj život, na své koníčky, radosti a tak dále a plně to podporuju. Myslím si ale, že je obrovský rozdíl, jít si 2-3× týdně na hodinu zaplavat, do posilovny, na kosmetiku, ke kadeřnici nebo podniknout cokoliv jiného, co vám dělá radost a dítě nechat chvilku někým spolehlivým pohlídat, než ho pravidelně každý den, od nejnižšího věku odkládat do jeslí, kde se o ně starají cizí lidé. Mateřstvím život nekončí, ale mění se a pokud někdo tu změnu nechce přijmout, neměl by si pořizovat děti.

Kolik máte ve svém okolí matek, které upřednostňují svoji zábavu před svými dětmi?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz