Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Největší srdcaři v říši zvířat: Chobotnice mají 3 srdce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pia B / Pexels

Chobotnice jsou fascinujícími tvory oceánů, nejen díky své inteligenci a schopnosti měnit barvy, ale také díky své jedinečné anatomii. Věděli jste, že chobotnice mají tři srdce?

Článek

Chobotnice, jedni z nejpozoruhodnějších tvorů mořského světa, jsou známé pro svou inteligenci, schopnost měnit barvy a své podivuhodné fyziologické adaptace. Jednou z těchto adaptací je fakt, že chobotnice mají tři srdce. Tento komplexní oběhový systém je klíčem k jejich přežití v různých podmínkách mořského prostředí.

Jak fungují tři srdce chobotnice?

Chobotnice mají dva různé typy srdcí. Dvě z těchto srdcí, známá jako branchiální srdce, pumpují krev skrze žábry, kde dochází k okysličení krve. Poté, co krev projde žábry, se okysličená krev dostává k třetímu srdci, které se nazývá systémové srdce. Toto srdce pak pumpuje okysličenou krev do zbytku těla.

Tento složitý systém je přizpůsoben životu chobotnic, které často potřebují zásobovat kyslíkem nejen svaly pro rychlý pohyb, ale také mozek, který je jedním z nejsložitějších v říši bezobratlých.

Krev bohatá na měď

Dalším zajímavým faktem je, že chobotnice nemají krev založenou na železe, jako lidé, ale na mědi. Tato krev, nazývaná hemocyanin, je méně efektivní při přenosu kyslíku než lidská hemoglobinová krev. Proto potřebují chobotnice sofistikovanější oběhový systém se třemi srdci, aby si zajistily dostatečné množství kyslíku v celém těle.

Význam těchto adaptací

Život chobotnic je skvělým příkladem evoluce. Jejich schopnost adaptace na různé podmínky, od hlubokých moří po mělké pobřežní vody, vyžaduje vysoce specializovanou biologii. Jejich tři srdce jim umožňují rychle reagovat na změny prostředí, například když se chobotnice stáhne do bezpečí, nebo naopak pronásleduje kořist. V těchto okamžicích potřebují zvýšený přísun kyslíku, a jejich oběhový systém se tomu dokonale přizpůsobuje.

Chobotnice jsou fascinující tvorové s jedinečnými fyziologickými adaptacemi, které jim umožňují přežít a prosperovat v různých prostředích. Jejich tři srdce jsou klíčovým prvkem jejich složitého oběhového systému, který jim zajišťuje dostatek kyslíku pro jejich svaly a mozek. Tento unikátní oběhový systém je jen jedním z mnoha důvodů, proč jsou chobotnice jedním z nejvíce fascinujících tvorů naší planety.

Zdroje:

https://www.greenpeace.org/czech/clanek/13972/10-veci-ktere-musite-vedet-o-chobotnicich/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Chobotnice

https://www.akvarista.cz/web/atlas/detail/?id=109

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz