Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč ženy vydělávají méně? Je to volba, ne útlak

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva Studio / Pexels

Ženy vydělávají méně než muži, ale ne kvůli diskriminaci. Ve skutečnosti je důvod mnohem prostší: ženy jednoduše pracují méně. Realita je jednoduchá: pokud pracujete méně, vyděláte méně. Je načase podívat se pravdě do očí.

Článek

V dnešním světě plném feministických výkřiků o rovnosti a spravedlnosti se zdá, že ženy stále zažívají útlak a nespravedlnost. Zatímco feministky neúnavně bojují za vyšší platy a lepší pracovní podmínky pro ženy, evidentně jim uniká, že skutečný důvod, proč ženy vydělávají méně než muži, je prostý: pracují méně.

Méně práce, méně peněz

Ano, slyšeli jste správně. Místo toho, aby ženy obviňovaly „patriarchát“ ze svých nižších výdělků, měly by se možná podívat do zrcadla a přiznat si, že to není vše o utiskování. Statistiky ukazují, že ženy častěji pracují na částečný úvazek, berou si delší přestávky v kariéře na mateřské dovolené a vybírají si obory, které jednoduše nejsou tak lukrativní, viz. práce na úřadech, magistrátech apod.

Když se podíváme na fakta, ženy často preferují flexibilitu a volný čas nad kariérním růstem. Není to snad důkaz, že ženy samy volí cestu menšího pracovního nasazení? Kde je tedy ten mýtický „skleněný strop“, který jim brání ve vyšších výdělcích, když se samy rozhodují pro pracovní život s menší zátěží?

Osobní život hraje prim

Dalším bodem k zamyšlení je, že muži jsou daleko častěji ochotni obětovat svůj osobní život pro kariéru. Dělají přesčasy, berou na sebe náročnější projekty a čelí vyšším úrovním stresu, aby si vydobyli svou pozici na vrcholu. Ženy, na druhé straně, často hledají rovnováhu mezi prací a rodinou, což je pochopitelně vede k méně náročným (a méně placeným) rolím.

Možná by feministky měly přestat obviňovat společnost a začít přiznávat, že rozdíly v platech jsou často výsledkem osobních rozhodnutí a priorit. Namísto toho, aby stále volaly po rovnosti výsledků, měly by se zaměřit na rovnost příležitostí. Ženy mají veškeré možnosti k dosažení vysokých pozic a platů jako muži, ale jen pokud jsou ochotné vynaložit stejné úsilí jako oni.

Máme tu rovnoprávnost!

Takže, vážené, přestaňte ukazovat prstem na utiskující patriarchát a začněte se dívat na vlastní volby a preference. Pokud chcete vydělávat stejně jako muži, možná bude potřeba pracovat stejně tvrdě jako oni. Ale upřímně, kdo by se chtěl vzdát těch extra hodin na józe, kávičkách s kamarádkami nebo času stráveného s rodinou, že?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz