Hlavní obsah

Specifický odér důchodců je fakt, nikoliv urážka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Člověk se s věkem mění a to se týká i jeho přirozeného pachu. Přesto, když někdo konstatuje fakt, že senioři jsou cítit jinak než mladší lidé, je oheň na střeše. Proč, vždyť je to přirozená biologická věc.

Článek

Nedávno si někdo dovolil napsat, že důchodci jsou zkrátka cítit jinak než mladší lidé a roztrhl se pytel s nářkem, jak to není pravda, jaká je to neúcta ke stáří a jak všichni důchodcům ubližují. To snad ani nemyslíte vážně!

Potíže spojené s věkem

To, že jsou důchodci „jinak“ cítit je stejný biologický fakt, jako že puberťáci mají uhry, ženy v určitém věku menstruují, nebo že mimča dělají bobky do plínek. Ovšem zatímco všichni výše zmiňovaní s tím normálně žijou, důchodci se opět cítí dotčení a mají problém, když se „TO“ o nich řekne nahlas a vnímají to jako útok.

Vo co go?

Specifický odér spojený s důchodci může být důsledkem přirozeného procesu stárnutí, který ovlivňuje chemii těla. S postupujícím věkem se mění struktura a funkce kůže, což může způsobit ztrátu vlhkosti a suchost. Suchá kůže je náchylnější k tvorbě různých pachů, protože nedokáže účinně udržovat přirozenou rovnováhu bakterií a mastných látek. Tento nedostatek hydratace může vést k rychlejšímu rozkladu organických látek na povrchu kůže, což může způsobit vznik charakteristického tělesného zápachu. Protože stárnutí postihuje celé tělo, včetně kůže, může tento proces být jedním z faktorů, které přispívají k výskytu specifického odéru spojeného s důchodci.

O tom se nemluví

V rádoby slušné společnosti je se údajně nemá mluvit o spoustě věcí. Peníze, zdravotní problémy, sex, přesto se to porušuje a zgusta to porušují právě sami důchodci. Ne, že by snad veřejně přetřásali svoje sexuální zážitky, ale kdykoliv se sejdou dva známí staří lidé, téma je jediné - zdravotní obtíže. Když nemáte kam prchnout, dozvíte se o takových nechutných podrobnostech nejrůznějších lékařských zákroků či zdravotních obtíží, že vám jde hlava kolem. To jim nevadí veřejně probírat. Ale když se nahlas podotkne biologický fakt, který říká, že jsou jinak cítit, tak je oheň na střeše. Proč? Není to nadávka, ale pravda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz