Hlavní obsah
Názory a úvahy

Spousta matek si přání k svátku nezaslouží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: finelightarts / Pixabayx

Šizení dítě kvůli práci se rodičům nakonec vrátí.

Cti otce svého a matku svou? Ale prosím vás! Spousta matek si nezaslouží ani to přáníčko, natož nějakou úctu. Ve společnosti se ale o špatných matkách nemluví a všichni se tváří, že všechny matky jsou dokonalé a láskyplné superženy.

Článek

Před pár dny byl svátek matek a všude bylo úplně přeslazeno. Je to jeden ze svátků, které slavím i já, ale jsem si vědoma toho, že ne každá matka si přáníčko ke dni matek zaslouží. Žádné „cti otce svého a matku svou“ totiž univerzálně neplatí, byť se vám spousta existencí snaží namluvit opak.

Vděk? A za co?

K těm, které si nezaslouží vůbec nic, patří třeba ženské, které sice zvládly děti porodit, ale dál je nechají růst jako dříví v lese. Dítě je pro ně obtíž, levná pracovní síla a z následků jejich výchovy se budou potomci vzpamatovávat půl života. A to nemluvím o tom, že spousta žen své děti dokonce týrá. Zajímalo by mě, za co by jim měly být jejich děti vděčné. Že jim daly život? To nebyl úmysl, jen potrat byl příliš drahý nebo na něj bylo pozdě.

Opičí láska ničí životy

Na jedné straně máme matky, které se o své děti nestarají, a na straně druhé tu máme ženské, které se starají až moc. Odpírají svým dětem jakoukoliv samostatnost, fixují je na sebe a cpou jim do hlavy, že maminka je nejlepší. Nakonec vychovají nesamostatné maminčiny mazánky, kteří by bez mamahotelu a maminčiny kuchyně pošli hlady. Mají být snad jejich děti za něco vděčné? Vždyť ty matky selhaly v tom základním rodičovském úkolu - připravit své potomky na samostatný život. Za co by jim ty děti měly děkovat? Za zničený život? Mamahotel totiž není jen vtipné označení, je za tím život člověka, kde je něco špatně.

Ctít rodiče je nesmysl

Ctít své rodiče jen proto, že jsou rodiče je nesmysl. Rodiče jsou lidé jako každý jiný a platí pro ně úplně stejná měřítka jako pro ostatní lidi. To znamená, že i rodiče mohou být špatní lidé, kteří si žádnou úctu a lásku nezaslouží. Pokud pochybujete, zeptejte se třeba dětí, které rodiče odložili do děcáků, nebo na ně přehodili svoje exekuce, týrali je hlady nebo je bili. Ti vám velmi jednoduše vysvětlí, že jsou rodiče, kteří si od svých dětí nic dobrého nezaslouží. Rodiče z vás totiž neudělá jen to, že dítě porodíte, ale také to, že se o něj láskyplně staráte, dokud není připraveno vést samostatný život. Že si rodiče automaticky zaslouží úctu a lásku je přežitek z doby, kdy se nemyslelo, ale tupě a stádně se přejímaly věci tak, jak „vrchnost“ kázala a nikoho nenapadlo o tom přemýšlet. A pokud někdo nesouhlasil s davem, byl vystrkán na okraji společnosti.

Pokud máte to štěstí, jako většina z nás, a máte rodiče, kteří si to zaslouží, doufám, že jste svátek matek nezazdili a obtěžovali jste se alespoň s přáním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz