Hlavní obsah
Umění a zábava

Výměnu manželek lidé sledují, aby si připadali líp

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Flo Zimmermann / Pexels

Výměna manželek je terapie pro celé Česko. Většina lidí napříč všemi sociálními vrstvami viděla alespoň jeden díl. Proč je seriál tak populární a co svým sledujícím dává?

Článek

Výměna manželek patří mezi nejpopulárnější české reality show. Těší se velké sledovanosti napříč všemi sociálním skupinami a jen těžko by se v republice našel člověk, který by neviděl ani jeden díl. Proč se jí daří tak dobře a co stojí za její letitou popularitou?

Výměna manželek

Tuto reality show vysílá od roku 2005 televize Nova. V pořadu jde o to, že si dvě rodiny na 10 dni vymění manželky. Jak se ženám v nové rodině daří, monitorují kamery. Odlišné rodiny, sociální prostředí a životní styly často vytváří konfrontace, které vygradují na konci pořadu, kdy se oba zúčastněné páry sejdou mezi čtyřma oči a před kamerami si vzájemně vymění své názory.

Bizárek po Česku

Typičtí představitelé Výměny manželek jsou často lidé, kteří žijí na hranici chudoby. Obvykle mají několik dětí, jsou kuřáci, chybí jim několik zubů, ale zato mají několik nejrůznějších dluhů, které jen horko těžko zvládají splácet. Obvykle je alespoň jeden ze zúčastněných doma na mateřské nebo na sociálních dávkách. Věta „a momentálně si hledám práci“ zazněla snad ve většině vysílaných dílů.

Lepší a horší domácnost

Z mého úhlu pohledu se v pořadu střetne vždy „lepší“ a „horší“ domácnost. V té lepší domácnosti vše funguje tak nějak normálně, jak to známe sami od sebe i od svých „nudných“ sousedů. Rodiče chodí do práce, děti do školy, jí se společně u stolu, rodina spolu tráví čas a snaží se občas podnikat společné aktivity. Není to sice nijak třeskutě zábavný život nabitý dobrodružstvím, ale jsou spokojení. Na straně druhé je rodina, kvůli které to ve skutečnosti všichni sledují. Je to ta „horší“. Rodiče jsou na sociálních dávkách, v domácnosti se kouří i před nejmenšími dětmi, všude je špína, křik, kýčovité doplňky, děti jsou zanedbané, nezvladatelné. Často jsou ve hře i nějaké půjčky, kvůli kterým se rodina do Výměny manželek vlastně přihlásila. Během vysílání nechybí křik, nadávky, a nakonec často ani pláč manželky z „lepší“ rodiny, která ten šok neunese a často se nervově zhroutí, když vidí v jakých podmínkách musí děti žít jen kvůli lenosti a neschopnosti svých rodičů.

Vysoká sledovanost a vzrůst sebeúcty

Podle mého názoru je ta „horší“ rodina přesně ten důvod, proč se pořad těší takové oblibě. Každý má někdy pocit, že je to u něj doma naprosto hrozné. Teplé večeře jen 3× týdně, vytírá se jen jednou za týden, děti skáčou pomalu i po lustru a když ti lidé vidí své spořádané sousedy, mají pocit, že u nich doma je to naprosto otřesné. Jenže pak se podívají na Výměnu manželek a vidí, že je to u nich vlastně naprosto v pohodě a že se mají blaze. Že manželovi sice trvá smontovat komodu měsíc, ale na druhou stranu po příchodu z práce „nestáhne“ basu piv, že manželka sice vaří teplou večeři jen třikrát do týdně a místo těch dalších si radši zacvičí, ale díky tomu vypadá o 5 let mladší a ne o 15 let starší. Naprosté většině lidí při sledování Výměny manželek dojde, že se mají vlastně krásně a že si nemají moc, co stěžovat. Zejména, když vidí, jak taky můžou lidé žít.

Koukáte na Výměnu manželek? Co vás na ní nejvíce baví?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz