Hlavní obsah
Finance

Youtubeři vydělávají desítky milionů a Češi závidí. Točit videa ale může každý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terje Sollie / Pexels

Youtuberem může být každý.

Češi závidí youtuberům milionové výdělky, ale sami mají ruce v klíně a dosáhnout úspěchu se nepokouší. Nejde jim o to také vydělávat miliony, jde jim o to, aby je nevydělávali ostatní. Smutná ukázka lidské „malosti v praxi.“

Článek

Rozmohl se nám tady takový nešvar, a to osočovat internetové tvůrce z lenosti, příživnictví a neprávem vydělaných peněz. Vždyť přece „jen“ něco točí, mluví na kameru nebo píšou. To přece není pořádná práce! Ty peníze si nezaslouží!

Top nejvíce vydělávající youtubeři

Forbes vydal svůj každoroční přehled nejvíce vydělávajících českých youtuberů a Češi se můžou zbláznit. Desítka těch nejúspěšnějších tvůrců vydělá za rok přes 200 milionů korun. To je víc než vydělá za rok středně velká česká vesnice. A spoustě lidí to nedá spát. Mají pocit, že youtubeři jsou jenom internetoví šašci, kteří si vydělané peníze nezaslouží a netuší, co je to tvrdá práce. Nic však není pravdě vzdáleno víc.

Tvořit obsah je dřina

Naprostá většina kritiků si nedovede představit, jak je kreativní práce náročná. Neustále ze sebe musíte dolovat nové a nové nápady, zpracovat je na míru svému publiku, tak , aby to pro vaše sledující bylo zajímavé. To zahrnuje nejen nikdy nekončící produktivitu, protože pauzu si dát nemůžete, ale i nejrůznější technické dovednosti, protože často pracujete s profi technikou a musíte ji umět skvěle ovládat. „Obyčejný“ youtuber tak musí zvládat práci creative directora, produkční, kameramana, střihače, herce, copywritera, social media managera a ještě holky pro všechno, která zařídí drobnosti, jako rozházet obsah na sítě, vše naplánovat, připravit ke zveřejnění, vede diář, odepisuje na emaily, domlouvá spolupráce a tak dále. To si nikdo, kdo dělá od devíti do pěti, nedovede představit. Lidé, kteří to úderem určité hodiny v práci balí a jdou s čistou hlavou domů nikdy nepochopí, že o tom si internetoví tvůrci mohou nechat jen zdát. Jejich práce nikdy nekončí.

Za děti jsou odpovědní rodiče

Lidé si často stěžují, že spoustu youtuberů sledují děti a přitom jejich obsah rozhodně není „kids friendly“. To však není problém těch tvůrců. YouTube i další platformy obsah přísně kontrolují, aby neodporoval jejich zásadám. Žádný škodlivý obsah jim neunikne a pokud má youtuber slušný, byť „dospělácký“ obsah není to jeho problém. On nic neporušuje. Za to, co jejich děti sledují, jsou odpovědní v první řadě rodiče. Pokud si někdo rodičovství usnadňují tím, že strčí dítěti tablet, aby ho neotravovalo a ani se neobtěžuje kontrolovat, co to dítě sleduje, nemá právo se čemukoliv divit nebo si stěžovat. Rodiče jsou oni, ne youtuber. To samé se týká i merche slavných osobností. Děti chtějí spoustu věcí, které rodiče neschvalují. Dříve to byly třeba kuličkové pistolky, které byly mnoha rodičům trnem v oku. Dnes je hodně rodičů vysazených na merche internetových tvůrců. Vždy je ale na rodiči, co svým dětem koupí. Stejně jako v minulosti říkali „ne“ na nebezpečné hračky, tak mohou říct „ne“ na merch a jakékoliv další věci, kterým svým dětem koupit nechtějí nebo nemohou. Vinit ale výrobce nebo značku za to, že ty věci prodávají, když zrovna oni je nechtějí, je přece naprostý nesmysl.

Chcete vydělávat miliony? Zkuste to taky!

Nejvíc mě baví ty kecy, jak si youtubeři a další internetoví tvůrci své peníze nezaslouží. Nejvíce na to nadávají lidé, kteří nikdy v životě neudělali něco navíc. Všechno předem odsoudí, jako nesmysl a člověk by podle nich měl být rád, že je rád. Takovým lidem jsou výplaty internetových tvůrců trnem v oku a mohou se závistí ohlodat, když úspěšný youtuber vydělává desítky milionů ročně. Jejich největší sen, je vrazit jim do ruky lopatu, aby poznali „skutečnou“ práci. Lék na takovou závist a nepřejícnost je však hrozně jednoduchý. Když chcete vydělávat jakou youtubeři, tak si to zkuste. Iniciativě se meze nekladou a na YouTube může svá videa dávat každý. Třeba budete mít úspěch a v dalším Forbersu si budeme číst o vás. Nebo si uvědomíte, jak moc těžké to je a pro příště si své hloupé komentáře necháte pro sebe.

Taky vám výdělky slavných lidí nedají spát, nebo se staráte o sebe a cizí peníze neřešíte?

Zdroj:

https://forbes.cz/cesti-youtuberi-vydelavaji-rekordni-penize-elitni-desitka-si-prijde-na-200-milionu-rocne/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-zebricek-nejbohatsich-ceskych-youtuberu-vydelal-jim-merch-fanousci-napoje-254865

https://forbes.cz/youtuberi24/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz