Hlavní obsah

Rozmazlené děti = neschopní dospělí. Smutná realita přehnané péče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stephen Andrews / Pexels

Čím více své děti chrání, tím více jim komplikují budoucnost. Velké množství matek své děti rozmazlí natolik neúnosně, že ty pak nejsou schopny samostatného dospělého života, protože mají zcela nereálná očekávání.

Článek

V dnešní době mnoho matek překračuje hranici mezi péčí a rozmazlováním. Tento trend má však dalekosáhlé následky, které ohrožují budoucnost našich dětí i společnosti.

Matky jako hyperprotektivní dračice

Mnoho matek dnes přebírá roli hyperprotektivních ochránkyň, které se snaží zajistit, aby jejich děti nikdy nezažily žádné nepohodlí nebo neúspěch. Od nadměrného dohledu při domácích úkolech až po neustálé zasahování do konfliktů na hřišti – tyto matky se snaží eliminovat všechny překážky z cesty svých dětí. A výsledek? Děti, které nejsou schopné řešit své problémy samy a nedokážou se vyrovnat se sebemenším neúspěchem.

Rozmazlené děti v dospělosti

Rozmazlování má vážné důsledky pro budoucí dospělý život dětí. Tyto děti pak postrádají nezbytné dovednosti pro samostatný život a kariéru. Nedostatek disciplíny, schopnosti řešit problémy a emoční odolnosti může vést k problémům ve škole, práci i osobních vztazích. Výzkumy ukazují, že rozmazlené děti častěji trpí úzkostmi, depresí a mají problémy s autoritami.

Generace s pocitem nároku

Tento přístup k výchově vytváří generaci s pocitem nároku, kde děti očekávají, že dostanou vše, co chtějí, bez ohledu na cenu nebo zda si to vůbec zaslouží. Takové děti si zvyknou na to, že jim rodiče vše zařídí a vyřeší, a mají proto nereálná očekávání od života. To vede k frustraci a neschopnosti vyrovnat se s realitou, když čelí prvním skutečným životním výzvám jako jsou přijímačky na školy, testy, pohovory do zaměstnání nebo třeba jen zvednutí neznámého čísla, které jim volá.

Doplatí na to všichni

Rozmazlené děti, které vyrostou v dospělé, neschopné samostatně jednat, mají negativní dopad na celou společnost. Tito jedinci nejsou schopní přispívat k ekonomice a mohou být více závislí na sociálních službách. Navíc, pokud každý očekává speciální zacházení a odmítá přijmout odpovědnost za své činy, společenská soudržnost a spolupráce výrazně utrpí.

Jak přistupovat k dětem? Já to dělám takto a věřím, že mazánci z nich nevyrostou.

  1. Nastavte hranice: Učte děti, že život má své hranice a pravidla, která je třeba dodržovat.
  2. Podporujte nezávislost: Dejte dětem prostor k tomu, aby se učily samostatnosti a zodpovědnosti za své činy.
  3. Povzbuzujte zvládání neúspěchů: Nechráníte děti před všemi neúspěchy. Pomozte jim pochopit, že chyby jsou součástí učení a růstu a že vyhrávat se nedá pořád.
  4. Vyžadujte úsilí: Ukazujte dětem, že úspěch vyžaduje tvrdou práci a odhodlání. Neposkytujte vše na stříbrném podnose a nechte je si věci zasloužit i poznat je, jaké to je, když zkrátka nedostanou co chtějí

Výchova by měla být vyvážená. Láska a péče jsou nezbytné, ale stejně tak je důležitá disciplína a příprava na realitu života. Pokud chceme vychovávat silné a schopné budoucí generace, musíme přestat s přehnaným rozmazlováním a začít děti učit to, co v životě budou skutečně potřebovat.

Máte ve svém okolí hodně mazánků?

Zdroje:

https://dzda.cz/hyperprotektivni-rodic-je-riziko-dite-si-neziska-psychickou-odolnost-shoduji-se-experti/

https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/psychologie-dnes/99876/dusivy-zivot-v-bavlnce

https://motherclub.cz/hyperprotektivni-rodice-skodi-sami-sobe-i-detem/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz