Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fenomén: Vrah jako sex symbol

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kontroverzní a fascinující zároveň? Téma vnímání vrahů jako osob, do kterých jsou projektovány romantické či sexuální touhy, se v poslední době opět dostává do popředí, a to ve spojení s případem Wada Wilsona.

Článek

12. června byl Wade Wilson shledán vinným z brutální vraždy dvou žen, které se měly odehrát v roce 2019. Wilson byl při svém počínání mimořádně krutý, první ženu uškrtil ve spánku v posteli, druhou nejdříve bil, škrtil a následně ji přejel 10krát až 20krát automobilem.

Nedlouho po medializaci tohoto případu se začaly na sociálních sítích objevovat videa ze soudní síně se záběry Wada Wilsona, ve kterých jsou zachycena jeho gesta, pohledy a pohyby, které mají působit svůdně, možná až eroticky. Nejvíce lze tento jev sledovat na sociální síti Tik Tok. U videí najdete tisíce „liků“ a stovky obdivných komentářů. Dokonce vznikl profil saves.wadewilson, který propaguje petici za „záchranu“ Wada Wilsona, přičemž tento účet sleduje přes 70 tisíc uživatelů Tik Toku.

Není to ovšem poprvé, kdy usvědčený vrah budí zejména v ženách takové vášně. Vzpomeňme na Teda Bundyho, který svůj vzhled a náklonnost z řad něžného pohlaví dokonce využíval pro své bestiální vraždy nebo Charlese Mansona, jehož charisma a umění manipulace mu zajišťovalo přízeň mladých žen, a to i přestože byl vůdcem kultu zodpovědného za brutální vraždy.

V nové sérii Kauza Kramný na Voyu, je rovněž již v druhém díle zachyceno, že i tento odsouzený vrah v mnoha ženách probudil touhu a ty mu následně napsaly mnoho dopisů.

Kde se tato fascinace vrahy bere? Sexuální přitažlivost k osobám, jež spáchaly násilné činy se nazývá „hybristofilie“. Některé ženy mohou vnímat zločince jako zlého chlapce, což může být atraktivní kvůli jeho nonkonformitě a zdánlivé odvaze. Jiné mohou mít takzvaný spasitelský komplex, mohou mít pocit, že zločince nebo dokonce vraha mohou zachránit či vyléčit. V jiných případech může být přitažlivost spojena s touhou po vzrušení a nebezpečí.

Nicméně nelze opomenout, že tato romantizace zločinců je značně nebezpečná, vede k banalizaci násilí a utrpení obětí.

Zdroje:

https://eu.news-press.com/story/news/crime/2024/07/19/wade-wilson-florida-killer-death-penalty-sentencing/74444077007/

https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/psychologie-dnes/99604/psychologicka-citanka-hybristofilie-neznama-deviace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám