Hlavní obsah

Muxe: Třetí pohlaví v Mexiku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mario Patinho, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

V jižním Mexiku, v oblasti Istmo de Tehuantepec ve státě Oaxaca, existují tři genderové kategorie: muži, ženy a muxes.

Článek

Muxes jsou jedinci, kteří se identifikují jako třetí pohlaví. Tito lidé se rodí s mužskými pohlavními znaky, ale přijímají role a atributy tradičně spojované se ženami. Jsou tak vnímáni jako třetí pohlaví. Tento fenomén je zvláště rozšířený v zapotecké kultuře, v níž jsou muxes široce akceptováni a respektováni.

Muxes mají v zapotécké kultuře významné postavení. Jsou často považováni za nositele štěstí a mají důležitou roli při společenských obřadech. V Juchitánu de Zaragoza, malém městě v Istmu de Tehuantepec, jsou muxes oslavováni již od dob před kolonizací. Odhaduje se, že v této oblasti žije přibližně 3 tisíce muxes.

Muxes udržují zapotécké zvyky, včetně tradičního oděvu a jazyka. Často se účastní kulturních a náboženských oslav, kde hrají klíčové role. Jejich přítomnost je považována za důležitou pro udržení kulturní identity komunity.

Jsou velmi důležití také v rodinném životě, kde se starají o domácnost , pečují o děti a starší osoby a vykonávají domácí práce. Muxes také přispívají finančně do domácnosti výrobou tradičních textilií, což je součástí juchitecké kultury. Obvykle zůstávají svobodní, a syn muxe je tedy považován za poskytovatele ekonomické, sociální a morální podpory celé rodiny.

Na rozdíl od transvestitů, kteří se oblékají do šatů opačného pohlaví, nebo transsexuálů, kteří se identifikují jako opačné pohlaví a často podstupují i změnu pohlaví, muxes se identifikují jako třetí pohlaví. Nejsou vnímáni jako muži ani ženy, ale jako jedinci s unikátními atributy obou pohlaví. Termín muxe nezahrnuje pouze jednu sociální skupinu, ale široké spektrum identit, včetně homosexuálů, bisexuálů, transvestitů, transsexuálů a dalších. Muxes existují jako smíšené pohlaví a sami sebe za ženy nepovažují. V zapotécké kultuře má žena/matka výsadní postavení jako nositelka života, které si muxes nenárokují.

V Juchitánu se každoročně koná festival Las Auténticas Intrepidas Buscadoras del Peligro, jenž je jednou z nejvýznamějších událostí pro muxes v Oaxace. Tento festival, který se obvykle koná v listopadu, je oslavou identity, kultury a hrdosti muxe komunity. Festival byl založen v roce 1976 a stal se symbolem boje za práva a uznání muxes a poskytuje příležitost k představení jejich kultury, oděvů a umění širší veřejnosti. Festival je nejen oslavou genderové rozmanitosti, ale také připomíná bohatou kulturní historii a tradice Zapotéků.

Během festivalu probíhá mnoho aktivit, včetně hudebních vystoupení, tance, módních přehlídek a tradičních obřadů. Jednou z hlavních atrakcí je průvod, kde muxe nosí tradiční oděvy a hrdě se představují veřejnosti. Kromě toho se konají různé workshopy a diskuse o právech LGBTQ+ komunity. Festival přitahuje návštěvníky z různých částí světa, což přispívá k větší povědomosti a porozumění muxe kultuře.

Muxes jsou příkladem toho, jak různé kultury mohou mít odlišné a inkluzivní přístupy k genderové identitě.

Zdroje:

https://es.wikipedia.org/wiki/Muxe

https://www.bbc.com/mundo/vert-tra-46374110

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz