Hlavní obsah
Zdraví

Zajímavosti o těhotenství: erekce v děloze či „těhotný“ manžel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Barbora Petrová

Těhotenství je krásné a zároveň tak trochu děsivé období. Pojďte si přečíst o zajímavých faktech, která těhotenství provázejí.

Článek

Všechno roste
V těhotenství se zvětšuje nejen břicho budoucí maminky, ale i její alergie na nevyžádané rady a poznámky okolí. Tak například děloha se zvětší až 500×. A po porodu se zase smrskne na skoro původní velikost (během několika týdnů). Objem krve se zvětší až o 40 %. Pro představu: normální množství krve u žen je kolem 4,5 litrů, což na konci těhotenství činí něco kolem 6 litrů. Aby tohle množství bylo možné přečerpat a efektivně využít, zvyšuje se i srdeční frekvence a dokonce se zvětšuje i samo srdce.
Vlivem zvýšené váhy se zvětšují i chodidla. Klesá nožní klenba, noha se oplošťuje a zvětšuje svou velikost zhruba o jedno celé číslo.

Máme hned 2 mozky
Vzhledem k tomu, že je budoucí potomek spojen přes pupeční šňůru s placentou a ta prorůstá do dělohy ženy, máme v tomto období opravdu 2 mozky. A taky 2 srdce. A taky 2 žaludky, což možná vysvětluje a ospravedlňuje ten zvýšený apetit.

Manžel je těhotný taky
Slyšeli jste někdy o Couvadeho syndromu? Je to stav, kdy empatičtí muži prožívají těhotenství své družky a to někdy do takové míry, že mají i podobné těhotenské příznaky. Takže spolu zvrací, otékají a přibírají. A tomu se říká obětovat se pro tým.

Erekce v děloze
Ano, poprvé dochází k erekci u chlapečků již v děloze. Dokonce se na některých ultrazvukových vyšetření podařilo doktorům tento stav zaznamenat a to především ve 3. trimestru těhotenství. Dle výzkumu, který byl v minulosti proveden, je tento jev spojován se správným vývojem genitálu a jeho správné hormonální i nervové funkce. Prostě a jednoduše tento stav poukazuje na chlapečkův zdravý vývoj.

Kmenové buňky
Miminka v děloze jsou zásobárnou kmenových buněk. A nebojí se podělit o ně se svou maminkou. U matek chlapečků byly v různých tkáních nalezeny buňky s DNA obsahující chromozom Y. Pokud je něco v těle matky špatně, krví kolující kmenové buňky potomka jsou schopné do značné míry nemocný orgán napravit. Kmenové buňky jsou totiž buňky, které se mohou diferencovat (přeměnit) do jakékoliv jiného buněčného druhu.

Vitamíny v těhotenství = velké miminko
Jedna z (ne)vyžádaných rad, která se ke mně během prvního těhotenství dostala, byla o suplementaci těhotenských vitamínů. Hlavně je nebrat, nebo bude mít prcek 5 kilo! Kupodivu žádná uveřejněná studie dosud nepotvrdila, že by vitamíny způsobovaly zvětšení miminka nad jeho limit. Takže se nebojte a berte vitamíny i nadále, uděláte tím dobře sobě i miminku.
(A u nás i přes vitamíny se žádných 5 kilo nekonalo. Jen 4,2.)

Pšt, dítě vás slyší
A opravdu - kolem 18. týdne miminko začíná vnímat hlas matky, kolem 25. týdne slyší i okolní zvuky. Dokáže reagovat na známé hlasy, může se dokonce lekat při výrazných zvucích.

Nejdelší zaznamenané těhotenství
9 měsíců je sice dlouhých, ale můžeme za ně být vlastně rády. Nejdelší zaznamenané těhotenství trvalo 375 dní - miminko se narodilo celých 95 dní po termínu porodu.
A sláva, že nejsme slonice - ty totiž těhotní skoro 2 roky.

Nejmladší narozená miminka
Od 38. týdne je již miminko hotové a připravené přežít mimo matčinu dělohu. Mladším miminkům je někdy potřeba pomoct. Nejmladší miminka, které se daří dopiplat a po předčasném porodu se zachraňují, jsou narozena ve 24. týdnu těhotenství. V tomto týdnu váží dítě okolo 650g. Hranice, kdy se vůbec zvažuje další péče, je dokonce mezi 22-24. týdnem. Před 22. týdnem ještě nemá dítě dostatečně vyvinuté plíce tak, aby dokázaly efektivně vyměňovat krevní plyny.

To jsou jen některá zajímavá fakta, která těhotenství provázejí. Překvapilo i vás něco o těhotenství či v těhotenství? Podělte se!

Zdroje:

https://www.fnmotol.cz/blog/myty-a-fakta-v-tehotenstvi/

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/v-podoli-se-narodila-holcicka-ktera-vazila-322-gramu-lekarum-se-ji-podarilo-zachranit-81885

https://www.researchgate.net/publication/288996761_Intrauterine_penile_erection

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2005/cislo-5/plod-bdquoopravujeldquo-matcino-telo.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz