Hlavní obsah
Zdraví

První pomoc u dětí: Co dělat a nedělat, když dítě něco vdechne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem fotografa ZDrSEM

Poskytování první pomoci dítěti je asi nejvíce stresující záležitost, která nás během jejich života může potkat. Pojďme se společně podívat na to, co dělat u nejčastějšího dětského úrazu: dušení.

Článek

Cizí těleso v dýchacích cestách

Malé děti poznávají svět ústy. V puse jim skončí kdejaký bordel, protože co kdyby ta psí granule přece jen chutnala jako koblih. Bohužel jícen je jen o malý kousek vedle dýchací trubice. A pokud malá věc skončí v průdušnici místo v žaludku, nastává problém, který se nejednou stává život ohrožujícím.

Aby se dítě nedusilo

Nejlepší je, když se do stavu ucpaných dýchacích cest dítě vůbec nedostane. A dobrá zpráva je, že existují lepší řešení, než ho držet už navždy o hladu.

Dušení se ne vždy dá zabránit. Ale existují doporučení, které sníží riziko jeho vzniku.

  1. Malé hračky, malé součástky hraček, korálky, drobné předměty- to vše představuje nebezpečí pro dýchací cesty batolete. Ukliďte je na místa, kam nedosáhne, uzavřete je, dejte je mimo požíračův dosah.
  2. Nové hračky zkontrolujte, zda se nějaká jejich část nedá oddělit/odkousnout. Zda má hračka vůbec naději přežít v celku dětské neopatrné používání.
  3. Krmení- dítě by při jídle mělo být v klidu (ještě žádné dítě neumřelo hlady, pokud je ochotno potravu přijímat jen za běhu), mělo by mít vaší plnou pozornost, u jídla by mělo sedět/být trupem ve vyvýšené poloze.
  4. Pokud ho ještě nenavštívil zoubkový křeček (bratranec od zoubkové myšky) a neobdaroval ho stoličkami, tvrdý kedluben asi horko těžko zpracuje. Proto se doporučuje veškeré jídlo dostatečně rozvařit a mixovat do oku barevně lichotivých kašiček.
  5. Slupky a dětské dásně se nekámoší. A slupka v dýchacích cestách je problém- pokud se zde nalepí, může vytvořit neprodechnutelnou záklopku.
  6. Poučte i hlídací babičky a tetičky. A dědečky. Protože vy to víte, ale oni nemusí. A život ohrožující situace bohužel neprobíhají vždy jen doma.
Foto: Barbora Petrová

Dejte si pozor na malé hračky.

Je to v pytli, začalo kašlat!

Kašel je jeden z nejúčinnějších obranných mechanismů těla, jak se s kouskem nezbedného ořechu vypořádat. A to platí napříč všemi věkovými kategoriemi, ať už je v dýchacích cestách kousek lega nebo součástka ze zubní protézy. Dle evropských doporučených postupů je zde první pomoc jasná: nech ho kašlat, sleduj ho, podporuj ho v kašli.

Kašel je kámoš

I dítě, se kterým se ještě nedomluvíte, jen pozorně sledujte. Dejte ho do polohy, kde se mu bude kašlat dobře- v sedě, v polosedě, klidně do odříhávací polohy na vaše rameno. Dokud efektivně, pěkně kašle, není dýchací trubice ucpaná úplně a stále je zde prostor k průchodu vzduchu. Dítě má největší šanci zvládnout to samo.

Bouchat či nebouchat

Dokud dítě zvládá dobře kašlat, do zad ho nebouchejte. Stav by to mohlo ještě zhoršit. Je tu totiž riziko, že dítě nepřipravené na údery cizí těleso vdechne ještě hlouběji a skulinka pro průchod vzduchu už nebude žádná. A pak máte teprve průšvih.

Nekašle a mění barvu

Život ohrožující stav nastává v momentě, kdy dítě přestalo kašlat a vydává jen nějaké divné zvuky (divné hvízdání, pískání, sípání) nebo nevydává zvuky žádné. To, že je problém, poznáte i díky změnám barvy, kterými dítě prochází- o rudé (jak se ze všech sil snaží kašlat), přes bledou, šedivou.

Dokud je při vědomí, je naděje

Žerty stranou. Pokud je ještě při vědomí (hýbe se, kouká na vás), zkuste to z něj dostat. Střídejte 5 úderů do zad a 5 Heimlichových manévrů či stlačení hrudníků.

Foto: Barbora Petrová

Bouchání do zad, pokud dítě efektivně kašle.

Jak na to bouchání do zad

Dokud je dítě malé, položte si ho přes koleno do takzvané "výpraskové polohy"- zadečkem nahoru a hlavičkou dolů. Přidržujte ho a 5× ho praštěte mezi lopatky. A nebojte se pořádně, teď jde o život.

Foto: Barbora Petrová

Údery mezi lopatky, výprasková poloha.

U malých dětí, které ještě neudrží samy hlavičku, je potřeba ji během úderů přidržet.

Naopak větší děti, které už si přes koleno elegantně neohnete, bouchejte ve stoje jako dospělé.

Ten Heidrichův manévr

Když nepomáhá bouchání do zad, zkuste stlačení nadbřišku (to je ten často zkomolený Heimlichův manévr). Otočte si dítě zády k sobě, z jedné ruky vytvořte pěst a dejte jí dítěti mezi pupík a honec hrudní kosti. Druhou rukou chytněte pěst ruky první. Nyní 5× stlačte pěst k sobě a nahoru. Je to síla a sílu taky použijte.

Foto: Barbora Petrová

Příprava na Heimlichův manévr.

U dítěte do 1 roku Heimlicha ne

Do jednoho roku děti nemají ještě dostatečně chráněné křehké orgány břicha, proto je Heimlich nahrazen stlačením hrudníku. Dítě položte na záda a 5× ho zmáčkněte uprostřed hrudníku. A ano, tato náhrada Heimlicha se dělá u dítěte, které je stále při vědomí.

Foto: Barbora Petrová

Mačkání hrudníku nahrazující Heimlichův manévr u dětí do 1 roku věku. Foto: Štěpán Mikula

Nepomohlo to? Tak opakujte údery do zad a střídejte je se stlačením hrudníku/Heimlichem.

I když se vám povede kuřecí chrupavku z dítěte dostat, volejte sanitku, pokud jste dělali Heimlicha či stlačování hrudníku. My ho zkontrolujeme ultrazvukem, zda se někde uvnitř jeho tělíčka neobjevilo krvácení.

Ztratilo vědomí

V momentě, kdy se z dítěte stane hadrová panenka (přestane, jakkoliv reagovat, cokoliv dělat), je čas zahájit kardiopulmonální resuscitaci a volat záchranku, pokud jí ještě nikdo nevolal (vy jste na to čas rozhodně neměli). Na to, jak resuscitovat dětské pacienty, se podíváme ve zvláštním článku.

A co to otočení vzhůru nohama?

Poloha, kdy dítě držíte za nožičky hlavou dolů a spoléháte na matičku gravitaci, že si s mrkví poradí, sice zachránila mnoho dětí, ale nedoporučuje se hned z několika důvodů:

  • Hlava dětí nemá ráda otřesy. A v této poloze jich schytá nespočet. Sám o sobě mluví baby shaking syndrom.
  • Pokud vám nožičky z rukou vyklouznou, padá dítě rovnou na hlavu.
  • Velké dítě za nohy pravděpodobně neudržíte.
  • Tato poloha se používá maximálně tak na zabíjení králíků.

Řezání do krku taky dělat nebudeme?

O řezání do krku (koniopunkci/koniotomii) jsem již psala v článku:

A u dětí platí to samé jako u dospělých. Do krku je rozhodně neřezejte, nedopadlo by to dobře.

Dokud je dítě při vědomí, má smysl něco dělat

Je to obrovský stres. Kdo to zažil, ten si to bude dlouho pamatovat. Nejhorší je zamrznout a nedělat nic. Protože dokud dítě ještě neztratilo vědomí, máte velkou šanci, že z něho kus zavčas dostanete.

Pokud nechcete spoléhat na šťastný osud a chcete být alespoň trochu připraveni, absolvujte praktický kurz první pomoci, kde si výše zmíněné manévry vyzkoušíte na figuríně a práci se stresem si zkusíte v simulovaných situacích -například na kurzech ZDrSEM.

Foto: Barbora Petrová

Nácvik vypuzovacích manévrů na kurzu první pomoci od ZDrSEM.

Shrnutí:

  • Když kašle, tak ho sleduj a podporuj
  • Když sípe a mění barvu, tak zasahuj!
  • 5× rána do zad a 5× stlačení nadbřišku či hrudníku
  • V bezvědomí zahaj resuscitaci
  • Mysli na prevenci a udělej si kurz první pomoci

Zdroje

ERC guidelines 2021

kurzy první pomoc Zdrsem

výuka na lékařské fakultě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz