Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Dítě po bouchnutí do hlavy nesmím nechat usnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Barbora Petrová

No, tak hlavně při tom ponocování neusněte vy. Děti se do hlavy bouchají často. Dokonce je to mnohdy pravidelnější než jejich stolice. Jak se tedy vyznat v tom, kdy volat 155 a kdy stačí bouli jako švestka léčit náplastí s obrázkem?

Článek

Pojďme postupně.

Pravidlo číslo 1.: úrazy byly, jsou a budou

To, že se dítě někdy praští do hlavy nebo je díky své zvídavosti a šikovnosti samá odřenina a bebíčko, je zcela normální a patří to k rodičovství. Nejste špatní rodiče, pokud se někdy nějaký úraz stane (asi každé dítě někdy narazilo do rodičem zavírajících se dveří, nebo do otevřených dveří ledničky). Důležité je, abyste se snažili zabránit těm vážným úrazům, které mohou způsobit například zásuvky, kabely od počítačů, nezajištěná kamna, volně přístupné schody, rychlovarná konvice v dosahu batolete atd.

Myslete na prevenci a předcházejte vážným úrazům.

Praštěné dítě - kdy je to průšvih?

Některé průšvihy jsou vidět okamžitě: zlomenina lebky, velké krvácení, kus něčeho chybí, nové velké díry, spadlý kojenec z přebalovacího pultu.

Některé průšvihy ale být vidět nemusí. Proto se po každém úrazu hlavy vždy zaměřte na 3 důležité opomíjené oblasti:

1. Pamatuje si, co se mu stalo? Dokáže vám to popsat?

2. Neproběhlo po úrazu hlavy bezvědomí? Ani krátkodobé?

3. Není divné? Nechová se jinak než obvykle?

Ve všech těchto případech volejte 155. Nevozte dítě do nemocnice sami (může se po cestě zhoršit, v nemocnici budete dlouho hledat správné oddělení atd.)

A teď už podrobněji:

1. Porucha paměti na událost

Po úrazu může mít mozek ERROR a prázdné místo v paměti bude chtít zaplnit. Čímkoliv. A maminky vysvětlení Pepčo, ty ses praštil do hlavy, viď? přece dává smysl, ne?

Takže pokud opravdu chcete zjistit, zda si dítě na úraz pamatuje, nebo ne, volte nenávodné otázky jako třeba: „Co se ti stalo? Popiš mi to.“

Jasně, s batoletem si asi moc nepokecáte. Takže tohle pravidlo platí pro děti již mluvící.

A odmlouvající.

2. Bezvědomí

Praštil se do hlavy, leží na zemi a nehýbe se? Tady není co řešit, voláme 155. (A zakláníme hlavu, kontrolujeme kvalitu dechu, jak už bylo popsáno v předchozím článku.)

Co když ale po úrazu chvíli ležel na zemi, poté se probral, teď ale vypadá zcela normálně?

Taky blbě.

I krátkodobé bezvědomí je průšvih. Proč? Protože se stav může opakovat nebo horšit. A to až 24 hodin od úrazu.

3. Po úrazu hlavy je dítě divné

Praštilo se do hlavy a začíná být spavé/usíná, i když k tomu nemá důvod?

Je divně apatické?

Opakovaně zvrací?

Jsou-li tyto stavy spojené s úrazem hlavy – volejte 155.

Co se děje v hlavě po úrazu?

Mozek po otřesu začne otékat stejně jako naražené koleno nebo ukopnutý malíček. Bohužel mozku v dostatečném roztahování brání kostěná lebka, kterou chtě nechtě nepřetlačí. A jakmile mu dojde místo, začne utlačovat sám sebe. A to se může začít dít i 24 hodin po úrazu.

Takže je tedy logické, že ho nenechám 24 hodin spát, ne?

Logicky to sice může znít, ale reálné to není ani za zlaté prase a v oficiálních doporučeních to také nenajdete.

Co tedy s ním?

Pokud vyloučíte závažné příznaky (pamatuje si na úraz/v bezvědomí nebylo/divné není), tak máte několik možností, co dál:

1) Byla to fakt šlupka a máte strach? Poraďte se s pediatrem/dispečerem na 155.

2) Nebyla to zas taková šlupka, ale je večer a vy se bojíte dítě nechat usnout/něco se vám nelíbí? Poraďte se s pediatrem/dispečerem na 155.

3) Šlupka to byla jako obvykle a je samozřejmě večer. Dítě můžete nechat usnout, ale je dobré se s ním domluvit, že ho co 2 hodiny budete budit. Nemusí vám pak na povel pozpátku odříkat abecedu - stačí, když se bude budit do stavu, který poznáváte.

Nebojte se volat 155. To, že tam zavoláte, ještě neznamená, že vyjede záchranka. Mohou vám jen poradit, co dál. O výjezdu té žluté blikající krabice rozhoduje dispečer, tak to nechte na něm.

Foto: se souhlasem fotografa ZDrSEM

Takže shrnutí:

- Po úrazu neztrácejte hlavu a pátrejte po ztrátě vědomí (i krátkodobé), poruše paměti na událost nebo po divném chování.

- Po úrazu mějte na paměti, že se stav může zhoršit, klidně i za 24 hodin.

- Udělejte si kurz první pomoci, který vás na tuto, ale i na další vážné situace připraví. A vybírejte takový, kde jsou simulované situace, abyste si to všechno vyzkoušeli nanečisto.

Zdroje informací:

ERC Guideliness 2021

Kurz první pomoci ZDrSEM Mama

Foto: se svolením fotografa ZDrSEM

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz