Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Dusí se! Píchněte mu propisku do krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Barbora Petrová

Přesně z toho důvodu (ne)nosí každý lékař v náprsní kapse svého pláště několik propisek.

Článek
Foto: Barbora Petrová

Lékař a jeho nejnutnější výbava.

Dobrá zpráva na začátek: propisky si ničit nemusíte a i tak jste schopni zachránit dusícímu se člověku život.

Pojďme se společně podívat na to jak.

První pomoc při dušení u dospělých

Dušení je velmi častý stav, který v menší (či větší) míře zažil každý z nás. Kus brambory nevklouzne hladce do jícnu, ale skočí do trubky vedle. Většinou to dokážeme vykašlat, ale jsou stavy, kdy kašel nestačí a je potřeba dělat něco navíc.

Jak dušení může vypadat: kašel

Pokud postižený kašle, tak je to dobré znamení. Dýchací cesty nejsou zcela ucpané — je zde stále nějaký prostor pro příjem a výdej vzduchu.

Kašel je nejúčinnější mechanismus těla, jak se s nezbedným burákem vypořádat. Proto i doporučení při kašli zní: nech ho kašlat, podpoř ho v kašli a sleduj ho, kdyby se stav horšil.

Co to bouchání do zad?

Bouchání do zad bude, nebojte. Jen při kašli to nemá ten správný efekt. Ba naopak, pokud dotyčného obdaříme pořádnou herdou do zad, může se stát, že se mu tím cizí těleso posune níže a zablokuje průdušnici úplně. Takže i když všude slýcháme posvátnou radu o bouchání zad, není to během kašle ideální a správné řešení.

Jak dušení může vypadat: nekašle, ale dusí se tiše

Tenhle člověk na sebe oproti člověku kašlajícímu nemusí vůbec upozornit, nebývá slyšet. Jeho průdušnice je ucpaná tak, že nedovolí průchod dostatečnému nebo žádnému vzduchu.

Tenhle člověk je rudý a místo efektivního kašle se mu z krku ozývají jen nějaké neefektivní pískoty nebo hůř-úplné ticho.

A právě teď přichází čas na to stát se superhrdinou a zachránit mu život.

Údery do zad a Heimlichův manévr

Takového člověka se nebojte pořádně praštit. Nejlepší to bude do zad, přímo mezi lopatky, spodní částí dlaně, 5× rázně za sebou. A nebuďte nijak něžní. Tady jde o život.

Foto: Barbora Petrová

Údery do zad.

Pokud údery do zad nezabraly, udělejte mu 5× Heimlichův manévr.

Jak na to:

- postavte se za postiženého

- obejměte ho

- jednu svou pěst mu položte mezi konec hrudní kosti a pupík (do oblasti nadbřišku)

- druhou rukou pěst uchopte

- 5× prudce stlačte směrem nahoru

Foto: Barbora Petrová

Heimlichův manévr.

Ani tohle nezabralo? Tak se zase vraťte k úderům do zad. Kolotoč 5 úderů do zad a 5 stlačení nadbřišku opakujte stále dokola, dokud:

- kus žvance nevyletí z hrdla ven

- postižený neupadne do bezvědomí.

Pokud už je člověk v bezvědomí, údery do zad nebo Heimlich již nemají efekt. Nyní je potřeba volat záchranku (pokud jí už někdo jiný nezavolal) a začít ho resuscitovat. A do tohohle člověka se opravdu vyplatí při resuscitaci dýchat, protože po dušení v krvi nemá kyslíku dost.

Heimlich má své limity

Heimlicha neuděláte člověku, kterého neobejmete. Toho prostě jenom bušte do zad. Taky to nepůjde u člověka, který je vyšší než vy. A ne, opravdu se teď nechcete zdržovat s hledáním židle nebo štaflí. (A přimět ho, aby si opakovaně klekal, abyste na něj dosáhli, taky není nejlepší řešení. Na tělocvik nemá dostatek kyslíku.)

U koho bychom Heimlicha dělat neměli:

- Děti do 1 roku. Starším dětem je dle ERC Guidelines (doporučené resuscitační postupy) možné Heimlicha udělat.

- Výrazně těhotné ženy, kterým kvůli břichu ruku pod konec hrudní kosti již nevsunete. (A naopak, pokud je těhotenství v počátku, tak je plod pod pupkem, takže Heimlicha použít můžete. A pokud se bojíte, tak jí jen bouchejte do zad.)

Pokud jste na někom Heimlicha opravdu udělali, i když to pomohlo, nechte dotyčného zkontrolovat doktorem. Prudkými stlačeními je možné něco uvnitř potrhat a rozkrvácet. Tím vás ale od Heimlicha nechci odrazovat. Ono totiž na bezdeší kvůli kusu párku umře člověk určitě, možné vnitřní krvácení z Heimlicha umíme v nemocnici vyřešit.

Můžu si nějak pomoc sám, když poblíž nikdo není?

Bohužel. Doporučení, jako naběhněte na roh stolu a udělejte si tak Heimlicha sami, nejsou reálná.

Proč mám při resuscitaci dýchat, když má dýchací cesty ucpané?

Jedním z cílů resuscitace po dušení cizím tělesem je dostat ořech do jedné z plic a druhou tak uvolnit pro dýchání. Takže odpověď zní: pokud jen trochu chcete, do takového člověka při resuscitaci i dýchejte.

Foto: Barbora Petrová

Umělé dýchání při resuscitaci. Foto: Jakub Staněk, ZDrSEM

A proč se mu nedívám do pusy, když se něčím dusil?

Pokud člověku zaskočil kus jídla, bude v průdušnici tak hluboko, že ho prsty nejsme schopni vytáhnout. Takže lovení něčeho v krku akorát vede ke zdržení od jiných a lepších život zachraňujících úkonů.

A co mám dělat, když se dusí dítě?

První pomoc u dětí, které jsou starší než 1 rok, je stejná jako u dospělých. Bouchejte je do zad a střídejte to s Heimlichovým manévrem. Více si o tom budeme moct brzy přečíst v připravovaném článku.

A co to řezání do krku?

Do krku nikoho řezat nemusíte.

1) Většinou nemáte vhodné náčiní. Rybičkou a kusem propisky úspěšnou koniotomii neuděláte.

2) Ono to docela dost krvácí. V oblasti, kam doktoři dělají tento urgentní zákrok (koniotomii/koniopunkci), je dost velkých cév. A říznout do některé z nich opravdu nechcete.

3) I doktor má z toho zákroku vcelku stažené půlky.

A jak už bylo psáno: k záchraně života vám stačí vaše ruce.

Shrnutí:

- Dokud kašle, tak ho podporuj.

- Když nekašle, tak vypuzuj.

- Když je v bezvědomí, resuscituj. A při resuscitaci do něj dýchej.

Zdroje:

- ERC Guidelines 2021

- Kurzy první pomoci ZDrSEM

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz