Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Masivní krvácení je potřeba zaškrtit! Třeba i tkaničkami od bot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

A když nemáte tkaničky, použijte gumu z trenek.

Článek

Zástava masivního krvácení patří k hojně diskutovaným tématům. Né všechny rady a návody jsou realizovatelné naživo a některé lze spíše zařadit do sekce: jak zneškodnit pacienta snadno a rychle.

Jaké metody jsou funkční a jak to tedy s tou záchranou akcí je se dozvíte níže v článku.

Jak poznám masivní krvácení

Je to arteriální nebo venózní krev? Je krev víc do světle červena nebo je spíš tmavě červená?
Na krvácení musíte vidět. Koukněte na to, ale barvu krve rozhodně neřešte, na to není čas. To, na co zaměřte svou pozornost, je jestli to teče. Když rána krvácí a krvácení se nezastavuje, nebo to dokonce z rány stříká, je potřeba to zastavit.

Foto: Barbora Petrová


Krev není voda
Sáhnout si do cizí krve není sranda. Můžete si z ní domů odnést nehezký suvenýr.
HIV, žloutenka, syfilis- patří mezi nemoci, které se přenášejí krví a doma se pak vcelku špatně vysvětlují.
Některé z nich mají po nákaze delší dobu, než se projeví, takže ještě, než se dozvíte diagnózu, stáváte se chodícím rizikem pro svou rodinu. A ohrozit svoje děti a partnera je to poslední, co chcete.


Nenakazím se, když nemám žádnou ránu
Bohužel, postačí záděra- už to je otevřená brána pro tyto mrňavé nezvané hosty. Ano, riziko nákazy je malé. Ale je tu. A nebyli byste první, kdo spoléhal na statisticky nízká procenta přenosu nákazy a kmotru štěstěnu.

Foto: pixabay


Cizí člověk? Berte rukavice
Nejlepší ochranou před cizí krví jsou rukavice. Nejen, že si díky nim vytvoříte bariéru mezi svou kůži a nebožákovou krví, ale ještě budete vypadat jako doktor.
Nebo pohřebák, podle toho, jakou barvu rukavic zvolíte.

Foto: pixabay

Kam si ty rukavice jako mám strčit
Hm, dobrá otázka.
Nejlepší to bude tam, kde je najdete. Můžete si koupit speciální kapsičky, které si připnete třeba na klíče. Low cost variantou je obal od kinder vejce- čokoládu potají snězte, hračku darujte dětem (které už se s ní nebo její části nebudou snažit udusit) a do obalu zastrčte rukavice. A těch kinder vajec kupte rovnou několik- do každého batohu jedno.

Foto: Barbora Petrová

Kapsičky na rukavice.


Nemám rukavice
Nevadí, žijeme v době plastové! Použijte cokoliv nepromokavého- igelitový sáček, plastový sáček na psí koblížky (lepší bude ten ještě nepoužitý), nepromokavou bundu, prezervativ.
Jen berte v úvahu, že s igelitovým pytlíkem plným drobků od housky s paštikou na jedné ruce a kondomem na ruce druhé už nebude vaše záchrana vypadat tolik profesionálně.
Rukavice jsou prostě rukavice.

Nemám nic. Strčím tam mikinu
Jak už je asi jasné, tohle na vaši ochranu nebude fungovat. Mikina/tričko/šátek sice krvácející ránu hezky zakryjí (což taky nechcete- k tomu se dostaneme později), ale prosáknou, takže se kontaktu s cizí krví nevyhnete.


Fakt nic nemám. Co teď?
Pak se nabízejí 3 možnosti.
1) Postižený je schopen si ránu stlačovat sám. Hurá.
2) Sáhnete mu do rány bez ochrany, s přijetím rizika nákazy. Je to možné, jen je fajn si to uvědomit dřív, než tam ty ruce strčíte.
3) Prostě jen zavoláte záchranku. I takto může vypadat první pomoc a dle zákona tak splníte svou občanskou povinnost.


Krvácí to? Tak tam strč prsty
Nejrychlejší a nejjednodušší první pomoc u masivního krvácení je tlak přímo v ráně vlastními prsty. Né nad ránou, né pod ní. Tento postup je oficiálním doporučením evropské resuscitační rady jako 1. volba záchrany.
Takže nasaďte rukavice, odkryjte ránu a strčte do ní prsty.

Přestalo to krvácet? Dobrá práce, právě jste někomu zachránili život.
Pořád to krvácí? Tak se na tu ránu podívejte znovu, pravděpodobně jste tlačili v nesprávném místě.

Foto: Barbora Petrová

Tlak do rány jako první pomoc u masivního krvácení.

Na ránu chcete vidět

Chápu, někdy to může být docela nechutné postavit se tváří v tvář krvavé ráně. Ale abyste byli schopni krvácení zastavit, musíte vidět, odkud to přesně a nejvíc teče. Takže vyhrnujte, trhejte, svlékejte a nikdy to nepřikrývejte/nezakrývejte.

Foto: Barbora Petrová


A co ta škrtidla?
Mám pro vás dobrou a špatnou zprávu.
Špatná zpráva: běžně dostupné zaškrcovadlo neumí ve stresu většina lidí správně použít a dostatečně nasadit tak, aby to vedlo k zástavě masivního krvácení.
Dobrá zpráva: zaškrcovadlo na zástavu krvácení nepotřebujete! Stačí vám prsty.
Zaškrcovadla mají význam v bojových podmínkách, kde na tlak v ráně tvořený prsty není čas ani prostor. Tam se ale používají zaškrcovadla profesionální, turnikety, které nosí voják u sebe a je cvičený v jejich používání.


Proč je škrtidlo špatný nápad

  1. Ne každý nosí zaškrcovadlo po kapsách. A nám jde o čas, takže se nechceme zdržovat s jeho hledáním.
  2. Pokud zaškrcovadlo neutáhnete až ke kosti, krvácení se může ještě zhoršit. Jak to? Protože žíly jsou uloženy povrchově- ty se vám podaří zaškrcovadlem stlačit. Tepny jsou ale uloženy v hloubce a budou krev přivádět do rány ještě pod větším tlakem. Stejný mechanismus můžete pozorovat při odběru krve- ruku vám také zaškrtí, ale krvácení nepřestane, naopak se tlakem krvácení podpoří.
  3. Zaškrtit například ránu v břiše nebo na krku není zrovna nejšťastnější první pomoc. Zaškrcovadlo se tedy nedá použít vždy a jeho použití má svá pravidla a limity.
  4. Ruku na srdce- kdo z nás to udělá na poprvé bez tréninku a ve stresu správně?

A za všechno mluví historky záchranářů, kteří nejednou vyjížděli k nezastavitelnému krvácení, které bylo ošetřeno laicky naloženým zaškrcovadlem- po příjezdu na místo zaškrcovadlo pacientovi povolili a masivní krvácení přestalo masivně krvácet.


Pásky patří do kalhot
Představa, že místo zaškrcovadla použijete třeba pásek od kalhot nebo tkaničky od bot, je zcela mylná. Tenká tkanička povede ke zhmoždění tkáně, ale dostatečný tlak s ní neuděláte.


Tlakový obvaz
O tom jste už taky někde slyšeli, že? Tady vám o něm napíši pár zajímavostí:

  1. Na tlakový obvaz potřebujete 2 obvazy. Máte je teď u sebe? Nemáte? V tom případě, pokud nejste Babica, tlakový obvaz neuděláte.
  2. Když se dostatečně neutáhne, stává se z něj obvazová houba, do které postižený veselé krvácí dál.
  3. Chvíli trvá, než ho zamotáte. A když ho zamotáte nedostatečně a ono to krvácí dál, přidáte na ten první další. A tak vrstvíte něco, co nefunguje a záchranář to stejně po příjezdu rozstřihne.
  4. Bez tréninku to ve stresu moc dobře nejde.

Ale pan doktor z instagramu to učí jinak!
Možná jste zaznamenali ukázku zástavy krvácení rozmotaným obvazem tak, že se po částech strká a tlačí přímo do rány. Tento postup se doporučuje u hlubokých ran (bodných, střelných), kde je předpoklad, že prsty nebudou k zástavě stačit. Velkou nevýhodou této metody je, že:

  1. ne každá rána (díky Bohu) je bodná nebo střelná
  2. ne vždy máte v kapse nebo kabelce obvaz
  3. s tričkem to fakt nefunguje (zkoušeli jsme to v simulovaném prostředí ve vepřovém bůčku a fakt to nevedlo k zástavě krvácení).

Prsty jsou prsty.

Mýtů je hodně

Dalo by se vymyslet spousta dalších alternativních rad a postupů, co při masivním krvácení dělat a nedělat. Podíváme se jim na zoubek zase příště.

Foto: pixabay

Rukavice jako módní doplněk ke každému outfitu.

Shrnutí:

  • Na cizí krev ber rukavice.
  • Podívej se, kde to teče.
  • Tlač přímo v ráně vlastními prsty.

Zdroje:

ERC guidelines 2021

www.zdrsem.cz

Praxe lékaře v nemocnici

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz