Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Jak vytočit klíště a kde má klíště závit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Krvelačný zabiják prahnoucí po krvi číhající na své oběti v lesích či zahradách. Nezná slitování. Nemá genderové ani živočišné preference. A i když mnohdy měří jen pár milimetrů, některá jeho setkání dokáží člověka poznamenat po zbytek života.

Článek

Malý prevít

Tohohle členovce všichni dobře známe, ale potkat se s ním nechceme. Sosáček, hlavička, zadeček a 4 páry končetin. Klíště je sice malý tvor, ale né vždy malý problém. V jeho trávicím traktu totiž mohou přebývat bakterie a viry, které si nechcete odnést domů jako nechtěný suvenýr.

Zajímavosti o klíšťatech

• Vydrží až 2 roky bez potravy.

• Žijí až 5 let.

• Přežijí i mínusové mrazy, některá přežila i -20 oC.

• Když se nažere, zvětší se až 200×.

• Přenos infekčních agens probíhá až po nějaké době od přisátí, některé zdroje uvádí až 24h.

Proč je tenhle malý tvor tolik nebezpečný

Klíště samo o sobě nikoho nezabije. Ale bakterie/viry, které se vyskytují čím dál častěji v jeho trávicím traktu, mohou způsobit až život ohrožující komplikace.

Borelióza

Nemoc způsobená bakterií Borrelia burgdorferi. Častým prvním příznakem probíhajícího onemocnění je červený flek s centrálním vyblednutím, který během dní roste do šířky. Objevuje se zhruba po 2-4 týdnech od nákazy. Co možná nevíte je, že tento flek se může objevit kdekoliv na těle (proto je také nazývaná jako erythema migrans), ne tedy jen v místě přisátého klíštěte.

Foto: pixabay

Erythema migrans- typické je vyblednutí kolem středu.

Mezi další časné příznaky patří nespecifické chřipkové a dostaví se spolu s fleky (které ale nejsou podmínkou).

Ve druhé fázi napadá Borelie různé orgány těla. Objevují se bolesti velkých kloubů (kolena, kyčle, ramena), bolesti svalů, únavový syndrom, obrna lícního nervu, záněty srdce či mozkových blan. Některé problémy zůstávají velmi dlouho po nákaze.

Proti borelióze se nedá očkovat. Takže jediná prevence je nechytit nakažené klíště.

Klíšťová encefalitida

Tato nemoc je závažnější než borelióza. Jedná se o infekční onemocnění způsobující zánět mozku či mozkových blan.

Nákaza je způsobená arboviry. Její projev je také dvoufázový. Kolem týdne po nákaze člověk pociťuje chřipkové příznaky. Bohužel se první fáze nemusí vůbec projevit. Ve druhé fázi dochází k závažnějším příznakům poukazující již na postižení centrální nervové soustavy - světloplachost, ztuhlost šíjových svalů, vysoká horečka, kruté bolesti hlavy, poruchy vědomí.

Proti klíšťové encefalitidě se dá očkovat a některé pojišťovny na očkování přispívají. Využijte toho.

Když vás klíště lapne aneb Jak je to s tím mazáním a vytáčením

1. Rychlost hraje roli

Čím déle bude klíště přisáté, tím více se zvyšuje šance, že vám předá dárek v podobě nepříjemné nemoci. Takže se ho zbavte co nejdříve. Ideálně rovnou na výletě, v lese, na zahradě. Neodkládejte to, až se večer vrátíte z výletu domů.

2. Moc se s ním nemažte

Asi každý jsme někdy slyšel radu, jak nejlépe klíště udusit- mastí, olejem, máslem či zubní pastou. Věřte nebo ne, ale čím více budete klíště trápit, tím spíše začne vypouštět sekrety z trávicího ústrojí a s nimi i infekční nadílku. Takže klíště raději moc netrapte, protože by vás později taky mohlo pěkně potrápit.

3. Klíště nemá závit

Světe div se, je to tak. Sosáček klíštěte je opatřen zpětnými háčky, nikoliv závitem. Takže nemá smysl s ním kroutit doleva ani doprava, nahoru ani dolů. Dokonce ani viklání není zrovna šťastný nápad. Nejlíp uděláte, když ho prostě a jednoduše z kůže vytrhnete.

A co když ho přetrhnu? A zůstane mi v kůži jeho část?

Pokud klíště přetrhnete, ale odstraníte jeho zadeček, tak nezoufejte. Odstranili jste to podstatné. V zadečku má totiž trávicí ústrojí, ve kterém přežívají infekční dárečky jako borelie a arboviry.

Co s tím zbytkem, co v kůži zůstal? Buď tam ten zbytek nechte, tělo si s tím poradí samo. Nebo to něčím vyndejte, ideálně čistou jehlou. Nebo si tu ostrou špičku sychrhajsky před nípáním aspoň postříkejte desinfekcí.

Čím vytahovat

Metod a pomůcek k odstranění klíšťat je mnoho. Spolehlivé jsou klasické pinzety, se kterými si poradíte i s malými jedinci. Je dobré mít spešl pinzetu a nepůjčovat si od partnerky tu, se kterým si trhá obočí. Existují karty na klíšťata s průřezem, kterým klíště podeberete a vytrhnete. Najděte si tedy svou oblíbenou metodu, která vám bude fungovat.

Co po vyndání klíštětě?

Klíště zlikvidujte. Jak, nechám na fantazii každého z vás. Ale myslete na to, že rozmáčknout ho mezi prsty a otřít do kalhot není úplně ideální- stálé je to možný infekční materiál. Místo po klíštěti hlavně vydesinfikujte. A hlídejte, zda se v nejbližších dnech netvoří někde po těle typický flek/fleky.

Suma Sumárum

Klíště je dobré nechytit. Proto dodržujte všeobecná pravidla, jako je dlouhé oblečení při praktikování houbaření (což je v parném létě velmi příjemné), použijte repelenty, po návštěvě louky se doma nechte od partnera důkladně prohlédnout.

Shrnutí:

• Klíště nemá závit.

• Nekroutit, nemazat, nedusit - rychle vytrhnout!

• Nezapomenout na něj a kontrolovat.

Zdroje:

Kurzy první pomoci zážitkem ZDrSEM: www.zdrsem.cz

https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/borelioza-priznaky-prubeh-a-lecba/

https://www.kliste-prevence.cz/clanek/10-zajimavosti-o-klistatech-a-jimi-prenasenych-onemocnenich-9

https://www.wikiskripta.eu/w/Kl%C3%AD%C5%A1%C5%A5ov%C3%A1_encefalitida

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz