Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Když tě píchne vosa do jazyka, otečeš a umřeš aneb jak řešit alergickou reakci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Microsoft designer

Píchnutí vosou či včelou je v létě aktuálním tématem. Zcela přirozeně z bodnutí máme respekt a to nejen v období obědů na zahrádce, pikniků a grilovaček. Kdy se má smysl opravdu bát? A jaká je v tomto případě první pomoc?

Článek

Kdo není těžký alergik, je docela v pohodě

Pokud vás něco bodne a nemáte na dotyčného (po)tvora alergii, můžete si oddychnout. Alergická reakce bude pouze místní - příznaky tělo vytvoří tam, kde došlo se setkání s alergenem.

Příznaky místní alergické reakce

Ty asi všichni dobře známe. Bude to bolet, oteče to, bude to červené. Na rozdíl od těžké alergické reakce se budou příznaky vázat pouze na místo bodnutí.

Co s tím mám dělat? Cibuli? Ocet?

Medicína od dob našich babiček vcelku pokročila, takže česnek/ocet/cibuli můžete schovat dědovi na svačinu, a ještě jako bonus nebudete týden vonět jako utopenec. Zkuste postižené místo raději obyčejně chladit. Dále můžete použít masti zmírňující svědění a alergickou reakci (například Fenistil). V lékárně koupíte volně prodejná antihistaminika- Zyrtec, Zodac, Xyzal,… Některá z nich mohou trochu přispávat (což například u svých dětí většinou spíše oceníte).

A pokud vás bodla včela, žihadlo nevytahujte, ale setřete/seškrábněte/něčím stáhněte pryč. Pokud se totiž žihadlo při vytáhnutí zmáčkne, vystříkne se zbytek jedu z jedového váčku do kůže. Je fajn se tomu vyhnout, když to jde.

A co když mě píchne vosa do jazyka?

Opět- pokud nemáte na vosí bodnutí těžkou alergii, tak to pravděpodobně přežijete. Ono totiž i jazyk má možnost otékat ven, ne jen dovnitř. Takže zachovejte chladnou hlavu a pošlete někoho pro kostky ledu, které budete cucat. Použít můžete volně prodejná antihistaminika. A kdyby vám otok přece jen hodně vadil, nechte se zkontrolovat lékařem, který vám na rozdíl od včely píchne něco, co otok zmírní.

A co když vosu spolknu?

I tady to s největší pravděpodobností přežijete. Místo, kde vás vosa bodne, opět nateče. V krku to může být dost nepříjemné, ale opět ne život ohrožující. Takže zase zkuste staré dobré chlazení, léky a klid. Kdyby byl náhodou otok tak veliký, že by vám způsoboval potíže s dýcháním, volejte záchranku.

Celotělová alergická reakce

Ano, tak tady už půjde o život. Pokud vás něco bodne a příznaky se začnou objevovat po celém těle, máte problém.

Jak to vypadá

Jako celotělové příznaky můžete pozorovat: svědění kdekoliv na těle, vyrážku (opět kdekoliv na těle), otoky (časté a dobře viditelné jsou otoky v obličeji). Dále dochází k prudkému poklesu krevního tlaku vlivem povšechné vazodilatace (roztažení cév) a ke ztíženému dýchání (kvůli povšechnému stažení a otoku dýchacích cest).

Kdy k tomu dojde

Těžká alergická reakce nastává velmi rychle, do několika minut. Za hodinu už se o život bát nemusíte.

Co s tím?

Nemáte u sebe adrenalinový auto-injektor? Tak volejte záchranku, postiženého posaďte/položte a modlete se, aby dorazili rychle. A zahoďte ten nožík a propisku, řezat do krku nikoho nebudete.

Adrenalinem proti vosám

Jediným lékem, který v tomto případě může zachránit život, je adrenalin. Těžcí alergici ho dostanou na předpis od doktora v podobě adrenalinového auto-injektoru a měli by ho vždy a všude nosit s sebou.

Adrenalinový auto-injektor

Je to pero, ve kterém je 1 dávka adrenalinu. Pouze jedna, takže pokud si ho někdo při nepozorném zacházení píchne do palce, máte pak docela smůlu.

Dělá se ve 2 variantách- dávka pro děti a pro dospělé.

Zacházení není obtížné. Na peru je dokonce i návod. Pořád je ale fajn si ho číst v klidu a ne v momentě, kdy vám kamarádův obličej otéká před očima.

Jak pero použít

V Česku se můžete aktuálně setkat s 2 variantami per- EpiPenemEmeradem.

Emerade je na používání blbuvzdornější- prostě jen sundáte krytku jehly a pero bodnete do boční strany stehna, tedy do velkého svalu.

U EpiPenu je to také snadné, ale obsluha vyžaduje o jeden krok navíc. Nejprve je potřeba pero správně zorientovat- modrým krytem nahoru (mnemotechnická pomůcka: modrá jako nebe, proto patří nahoru). Modrá krytka je pojistka, kterou je potřeba před aplikací sundat. Poté je pero připravené k aplikaci do zevní strany stehna.

Foto: Barbora Petrová

EpiPen - cvičný model, díky kterému si můžete vyzkoušet manipulaci nanečisto.

Jak píchat

Nebojte se toho. A moc s tím neotálejte. Klidně přes oblečení, jde vám o čas. Jen bacha, abyste to nepíchli do mobilu/peněženky v kapse. Pokud už se rozvíjejí celotělové příznaky, je potřeba adrenalin aplikovat co nejdříve. Čím déle to budete oddalovat, tím méně může adrenalin působit (výrobce přímo píše o „slabším odeznívání příznaků“).

Volejte záchranku, i když se to zlepšilo!

Nenechte se zmást- adrenalin sice situaci může velmi rychle zlepšit, ale také se v těle velmi rychle rozkládá. Takže příznaky se mohou vrátit. Proto i při zlepšení stavu po podání adrenalinu volejte záchranku a buďte připraveni na možné zhoršení.

Těžcí alergici nemají jenom adrenalin

Pokud je někomu diagnostikovaná těžká alergie, dostane několik rad a balíček léků. Dobrá rada nad zlato- vyhýbat se vyvolávající příčině. Což ne vždy jde. Pokud už se s alergenem setkají a jsou zatím bez příznaků, mají si vzít silné léky (například kortikoidy). A pokud už se začíná reakce rozvíjet a na těle se začínají objevovat příznaky anafylaktické reakce, má se použít adrenalinové pero.

Často jsou předepisovaná pera 2 - druhé se má použít po 5-15 minutách, pokud se reakce nezlepšila či se opět horší.

Shrnutí:

• Při lokální reakci neztrácej hlavu a lupni si Zyrtec.

• U těžkého alergika nečekej na zhoršení a bodni mu adrenalin již při 1. celotělovém příznaku!

• I při zlepšení volejte záchranku.

Zdroje:

Praktické kurzy první pomoci ZDrSEM, www.zdrsem.cz

SPC k lékařskému přípravku EpiPen a Emerade

Richard Češka: Interna - 978-80-7553-780-5

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz