Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Jak to, že i mrtví mají tep?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotograf ZDrSEM

Ranní procházka se psem. Je vám chladno a kručí vám v břiše. Z myšlenek na horkou ranní kávu vás vytrhne Alíkův štěkot. Štěká a vrčí na hroudu oblečení ležící vedle keře u vchodu do domu. Jdete zvědavě blíž. A vaše srdce se málem zastaví.

Článek

V hromadě zimního oblečení poznáváte nehybně ležící tělo stařičkého souseda z prvního patra.

Takové ráno nechce zažít asi nikdo z nás.

Soused nezareaguje na oslovení a ani na zatřesení. Co teď? Co budete dělat?

A co tep?

Ruku na srdce, koho napadlo v takové situaci dotyčnému zkontrolovat tep? Bohužel zhruba každého třetího. A není se čemu divit, když se to kdysi na kurzech první pomoci učívalo.

Co je bohužel horší zpráva: mnozí z nás by tep na jeho krku opravdu cítili, i když by sousedovo srdce již nebilo.

Jak je to tedy s pulsem a jeho kontrolou v laické první pomoci teď?

Kontrola tepu není brnkačka a omyl může stát život

Pokud se dostanete do situace, kdy někomu budete zachraňovat život, budete ve stresu. A to je zcela normální lidská reakce, protože tato situace způsobí pořádný příval adrenalinu.

Při stresu se vám zvýší krevní tlak - a to je problém. Vysoký krevní tlak zvýrazní váš puls - takže je velmi snadné nahmatat svůj tep na netepajícím nebožákovi. A zaměnit ho s jeho pulsem.

50% omylnost

Je to 50 na 50, že se v tom spletete. A to je vcelku dost. I proto se kontrola pulsu v laické první pomoci již nedoporučuje.

Zdržení, které bere životy

Nahmatat na někom jiném tep není úplně jednoduché ani když jste v klidu. Stojí to drahocenný čas. A to, zda postižený potřebuje resuscitaci, chceme zjistit co nejdříve. S každou promarněnou minutou klesá šance na kvalitní poresuscitační život o 10 % (ERC guidelines 2015). Proto se s hledáním pulsu nechceme zdržovat.

Ani dispečera tep nezajímá

I když dispečerovi do telefonu nahlásíte přesnou hodnotu naměřeného pulsu, stejně po vás bude vyžadovat kontrolu dechu, podle které se rozhodne, jaký bude další postup.

Dobrá zpráva: kdo dýchá normálně, ten tepe

Místo na hledání tepu se raději soustřeďte na vyhodnocení kvality dechu.

Pokud se soused z úvodu textu neprobral po oslovení a ani po zatřesení, zakloňte mu hlavu a zkontrolujte jeho dýchání. Dejte jednu svou dlaň na jeho čelo, na druhé ruce vytvořte ze 2 prstů háček, který vsuňte pod sousedovu bradu. Tlačte na čelo a táhněte za bradu směrem vzhůru, kam až to jeho krk dovolí. Poté mu věnujte 10 vteřin na to, aby vás přesvědčil, že dýchá normálně. O normálním a divném dýchání si můžete více přečíst v článku:

Dýchání a srdeční činnost jsou úzce propojené

Pokud soused dýchá normálně (pravidelně, minimálně 2 nádechy za 10 vteřin, bez chrčení a lapaní), bude mu fungovat i srdíčko a bude mít i tep.

Naopak, pokud jeho dech normální nebude, tak ani tep nebude dostatečný, protože srdce bez přívodu kyslíku nevydrží dlouho pracovat.

Suma sumárum: dech se nám kontroluje mnohem jednodušeji než puls.

Foto: Barbora Petrová

Záklon hlavy a kontrola dechu. (Foto se svolením fotografa ZDrSEM.)

Shrnutí:

- Hledání tepu je ztráta času.

- Nehledej tep, ale kontroluj dech!

- Kdo dýchá, ten tepe. A kdo nedýchá, brzy dotepe.

Zdroje:

ERC Guidelines 2021

Kurzy první pomoci ZDrSEM

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz