Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Jak to, že i mrtví dýchají?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Staněk - kurz první pomoci ZDrSEM Horal (publikováno se souhlasem)

Sedíte v klidu v kanceláři a váš kolega se najednou skácí k zemi. Jeho tělo sebou několikrát škubne, poté zůstává ležet bez pohybu. Šedne v obličeji. Nereaguje na vaše vyděšené volání. Ale zřetelně lape po vzduchu. Jako kapr. Ano. I mrtví dýchají.

Článek

Scénář, se kterým se může setkat každý z nás. Náhlá srdeční zástava, která je spatřená nejčastěji doma u našich blízkých. Člověk, který před chvíli ještě normálně komunikoval, najednou leží bezvládně na zemi. Teď už jediné pohyby a zvuky dělá jeho pusa. Pokud má štěstí, tak tam v tom není sám, ale jste tam s ním vy – nenecháte se zmást nenormálním dýcháním, zavoláte záchranku a začnete ho resuscitovat. Protože dýchání, o které se jeho tělo z posledních sil snaží, není normální dýchání a tento člověk bez vaší pomoci dodýchá nadobro.

Co je normální dýchání?

Jak už jsem psala v předchozím článku, pokud člověk ztratí vědomí a nereaguje na oslovení ani zatřesení, je potřeba mu zaklonit hlavu a zkontrolovat kvalitu jeho dechu. Dýchat by měl pravidelně, čistě, normálně. Za 10 vteřin, během kterých jeho dech kontrolujete, byste měli detekovat minimálně 2 nádechy.

Gasping – i mrtví dýchají

To, co předvedl kolega v začátku textu, se odborně nazývá gasping, neboli lapavé dýchání. Děje se tak nejčastěji při srdeční zástavě. Když se srdce zastaví nebo se začne jen neefektivně chvět (při komorové fibrilaci), přestane fungovat proudění krve v těle. Člověk ztrácí vědomí. Mozek z posledních zbytků kyslíku vysílá signály dýchacím svalům, aby se ještě jednou nadechly. A ještě jednou. A ještě naposledy. Až přestanou dýchat úplně.

Jak to lapavé dýchání poznám?

Jednoduše. Jakékoliv dýchání, které se vám jakkoli nezdá, je špatně.

Jak tedy gasping může vypadat?

Postižený je v bezvědomí a:

- lape po vzduchu jako kapr

- dýchá nepravidelně–prudce se nadechne, dlouze vydechuje a pak pauza

- dýchá hodně pomalu (1 nádech za 10 a více vteřin)

- divně chrčí

Pokud tohle někdo předvádí a nejste schopni ho probudit do plného vědomí, zavolejte 155 a začněte mu stlačovat hrudník. A dýchat do něj, pokud jste si to již někdy vyzkoušeli nanečisto a pokud vám na něm záleží.

Foto: Barbora Petrová

Nácvik resuscitace, kurz ZDrSEM Standard.

Co když jsem špatně vyhodnotil dech a zmáčknu ho zbytečně?

Žádný strach. Ono to zmáčknutí hrudníku docela bolí, takže si to postižený nenechá líbit a bude se dalšímu stlačování bránit.

No ale když to nepotřebuje, tak mu tím zmáčknutím rozhodím jeho srdeční rytmus, ne?

To taky naštěstí ne. Pro představu: lektor první pomoci je vystresovaným frekventantem v simulaci omylem zmáčknut zhruba 2-3× ročně. A všichni vesele žijeme dál.

A rozhodně je lepší někoho zmáčknout zbytečně, než otálet se zahájením resuscitace, která dotyčnému může zachránit život.

Mačkám, mačkám a on najednou začne dýchat! Ale divně

Tento scénář se klidně může stát. Bohužel ale ještě neznamená oslavný tanec a fanfáry. Pokud resuscitaci děláte dobře (mačkáte docela hluboko a docela rychle mezi bradavkami na hrudní kosti), může začít postižený lapat po dechu. A to je dobře! Ale v resuscitaci pokračujte dál. Dokázali jste (zjednodušeně) dostat kyslík k mozku, který díky tomu začal trochu ožívat. Dokud se ale postižený aktivně nebrání kompresím, tak s nimi nepřestávejte a stlačujte mu hrudník dál.

Jenom gasping k životu nestačí

Pokud resuscitujete a váháte, zda máte do toho člověka dýchat, když lape po dechu, tak odpověď zní: rozhodně ano. Pokud chcete a zkoušeli jste to již někdy na Aničce (resuscitační figuríně), tak do toho jděte. Protože pouze gasping nevede k dostatečnému přívodu kyslíku do těla.

Foto: Barbora Petrová

I při gaspingu se vyplatí umělé vdechy. (Foto se souhlasem fotografa ZDrSEM horal)

Kdy mám tedy ukončit resuscitaci, když ne při lapavých nádeších?

Resuscitaci ukončete v momentě, když:

- si před vás klekne záchranář a vystřídá vás ve stlačování

- se postižený začne aktivně bránit stlačování

- a úplně nakonec v momentě, kdy už sami dál nezvládnete pokračovat. Ale vy to zvládnete fakt dlouho, to mi věřte.

A věřte hlavně sobě.

Shrnutí:

- Kdo chrčí, končí. Takže se mu neboj zmáčknout hrudník.

- Po vzduchu může lapat jedině kapr.

- Kdo se nebrání resuscitaci, ten ji potřebuje!

Zdroje:

ERC Guidelines 2021

Kurzy první pomoci ZDrSEM

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz