Hlavní obsah
Názory a úvahy

Platit více za bezdětnost: Spravedlivý krok, nebo diskriminace?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Marian Jurečka se rozhodl, že nejlepší způsob, jak řešit demografickou krizi, bude zvýšení odvodů na důchod pro bezdětné osoby nad 35 let ze 7,1% na 9,1% z hrubé mzdy.

Článek

Pravděpodobně ani on sám naivně neočekává, že by zvýšení odvodů způsobilo baby boom, takže plán je spíše trestat bezdětné. Nemůžeš mít děti, tak budeš penalizován. A proč? Protože nečerpáš sociální dávky, jako je rodičovský příspěvek, porodné, přídavky na děti. Z nemocenského pojištění nečerpáš mateřskou a otcovskou dovolenou, ošetřovné na děti a další. Pracuješ v průměru více a čerpáš od státu méně.

Nemáš dítě, tak nejsi plnohodnotný občan, a budeš za to platit. Jako diskriminace to vyznívá hlavně směrem k homosexuální menšině. Jurečka je proti adopcím dětí homosexuálními páry, což je pro ně mnohdy jediná možnost, jak mít potomky, ale zároveň chce, aby lidé nad 35 let děti měli. Homosexuálové nemají stejná práva, a ještě by za to více platili.

Dále návrh ignoruje sociální a ekonomickou realitu. Mnoho mladých lidí se potýká s finanční nejistotou a vysokými náklady na bydlení. Tyto problémy nelze vyřešit jednoduchým zvýšením odvodů. Místo penalizace bychom se měli zaměřit na podporu rodin a vytváření stabilního prostředí, které lidem poskytne dostatečnou motivaci k založení rodiny, pokud si to přejí.

A co teprve princip solidarity, který je základem sociálního pojištění? Důchodový systém by měl být založen na vzájemné podpoře, nikoli na penalizaci určité skupiny obyvatelstva.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz