Hlavní obsah
Lidé a společnost

11. září: Teroristické útoky, které se odehrály před 22 lety v Americe, poznamenaly navždy celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bigstock.com/zakoupená licence

11.září si svět připomíná 22 let od teroristických útoků v USA, které připravily o život několik tisíc lidí. Organizace al-Káida zaútočila v New Yorku a Washingtonu. Nejtragičtější byl útok na věže Světového obchodního centra World Trade Center.

Článek

První okamžiky

V New Yorku začíná den stejně, jako každý jiný den v týdnu. Toto město v USA je nejlidnatějším městem na světě a zároveň je zde díky turistice nejvíce rušno. Místní v poklidném ránu začínají svůj nový den a spěchají do svého zaměstnání. O něco málo později tam míří letadlo s více než 90 pasažéry a naráží do severní věže Světového obchodního centra. Na palubě letadla zahynuli všichni pasažéři, včetně posádky. Věž byla zasažena mezi nejvyššími patry a uvěznila mnoho lidí. V prvním okamžiku nikdo nevěděl co se stalo. Proto okamžitě nastal chaos a zmatek. Vycházející kouř z budovy a plameny děsily všechny kolemjdoucí. Někteří byli přesvědčeni, že jde o nešťastnou nehodu letadla, další se domnívali, že by mohlo jít o plánovaný teroristický útok. Na místo tragédie se okamžitě sjely záchranné složky hasičů a záchranářů.

Útoky byly do detailů promyšlené

Nešťastná havárie letadla je vyvrácena brzy poté, když další letadlo s více jak šedesáti cestujícími naráží do jižní věže stejného obchodního centra. I tentokrát jsou následky nárazu letadla katastrofální. Všichni na palubě zahynuli, lidé ve věži byli uvěznění a zranění.Tentokrát náraz zaznamenala média již v přímém přenosu a vysílání oběhlo celý svět. Obě budovy se tak rázem ocitly v plamenech, uvěznění a přeživší lidé se dusili kouřem, únikové cesty a výtahy nešlo vůbec použít. Lidé se domáhali různými způsoby pomoci, upozorňovali na sebe, prosili o pomoc a záchranu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Než zemřít v žáru ohně, nebo se udusit, někteří vyskakovali z výšek několika set metrů. Přibližně po hodině a půl došlo ke zřícení obou budov. Plán al-Káidy byl pečlivě a do detailů připraven již dlouho před tím. Mimo věží Světového obchodního centra v New Yorku si také vytipovali další objekt. Tím byla budova Pentagonu, kde sídlí ministerstvo obrany USA. Náraz letadla do tohoto objektu způsobil velký požár v části budovy, která se zřítila. I v této budově přišlo o život více jak 120 lidí. Ani v letadle nikdo z pasažérů a posádky nepřežil. O život přišlo přes šedesát cestujících.

Zmařený čtvrtý útok

Poslední čtvrté letadlo se 44 pasažéry na palubě čekalo na povolení letu, a to konkrétně na letišti New Jersey. Toto letadlo mělo svou plánovanou cestu do San Franciska. Toto čekání se ale protáhlo skoro na necelou hodinu, během které se posádka i cestující dozvěděli ze sociálních sítí o teroristických útocích v New Yorku a Pentagonu. Cílem tohoto letadla bylo zasáhnout Washington D.C., pravděpodobně Kapitol či Bílý dům. Útok se snažili odvrátit stateční cestující a posádka. Přes tuto hrdinskou snahu sice letadlo cíl minulo, ale i tak se zřítilo na venkově blízko Shanksville v Pensylvánii.

Cestující ze všech unesených letadel a uvěznění lidé v budovách se po telefonu dojemně loučili se svými nejbližšími, a zanechávali jim poslední vzkazy na jejich telefonech. Celková bilance série teroristických útoků čítá přibližně tři tisíce zemřelých civilistů, kteří pocházeli i z jiných zemí než z Ameriky. Další tisíce osob byly zraněny. Všichni únosci, kterých bylo celkem devatenáct, zahynuli při nárazech letadel do budov. Útoky se nepodepsaly jen na ekonomice, ale především měly politickou dohru. Spojené státy americké zareagovaly na útoky tím, že vyhlásily válku proti terorismu a provedly invazi do Afghánistánu. Válka v Afghánistánu trvala dlouhých dvacet let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz