Hlavní obsah
Umění a zábava

Audrey Hepburn: Patřila k nejlepším herečkám, získala řadu ocenění a muži jí klečeli u nohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V roce 2023 uplynulo 30 let od odchodu Audrey Hepburn, skutečné ikony půvabu, krásy a talentu. Při vzpomínce na tuto pozoruhodnou herečku, humanitární pracovnici a ikonu stylu je zřejmé, že její vliv stále rezonuje a inspiruje lidi po celém světě.

Článek

Patřila k nejlepším herečkám historie, získala několik velmi vzácných ocenění, a muži jí klečeli u nohou. Audrey Hepburn byla jednoznačně ta nejlepší hollywoodská ikona. Narodila se 4. května 1929 jako Audrey Kathleen Ruston v Bruselu v Belgii, a její cesta ke slávě se neobešla bez problémů. Mnoho mužů si dokázala podmanit nejen svým vzhledem a talentem. Dokonce tvrdila, že nerozumí tomu, proč ji muži považují za krásnou. Trpěla komplexy ze své štíhlé postavy. Trápila se kvůli menším ňadrům, ale i velikostí nohy. Dokonce se proslýchá, že její velikost bot byla 43. Vyrůstala během druhé světové války, po studiu na škole se přestěhovala do Anglie, kde se věnovala baletu a snila o tom, že se jednou stane slavnou tanečnicí. Její plány překazila právě výše zmiňovaná druhá světová válka a matka trvala na vrácení se do Bruselu, kde bude ve větším bezpečí. Zažila těžkosti té doby, které zanechaly trvalý dojem na její soucitné povaze a odhodlání pomáhat druhým. Tyto zkušenosti formovaly její pozdější roli obětavé humanitární pracovnice.

Ve filmu se proslavila raketovým tempem

Andrey Hepburn se ve filmovém průmyslu proslavila doslova raketovým tempem, které podpořila její zářivá přítomnost na plátně a výjimečné herecké schopnosti. Její průlomová role ve filmu Prázdniny v Římě (1953) jí vynesla Oscara za nejlepší ženský herecký výkon a katapultovala ji mezi přední hvězdy. Další kritikou prošly oceňované výkony ve filmech jako Snídaně u Tiffanyho (1961), Sabrina (1954) a My Fair Lady (1964), které upevnily její postavení jedné z nejoblíbenějších hlavních představitelek Hollywoodu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Kromě hereckého umění se Audrey Hepburn stala nadčasovou módní ikonou. Její spolupráce s módním návrhářem Hubertem de Givenchym dala vzniknout ikonickému partnerství, jehož výsledkem jsou jedny z nejikoničtějších a nejelegantnějších modelů všech dob. Malé černé šaty z filmu Snídaně u Tiffanyho zůstávají symbolem jedinečného stylu a nadčasové sofistikovanosti Hepburnové.

Byla skromná a pokorná

Byla to však její soucitná povaha a oddanost humanitární práci, co Audrey Hepburn skutečně odlišovalo. V roce 1988 byla jmenována velvyslankyní dobré vůle pro UNICEF a této role se zhostila naplno. Cestovala do nejchudších oblastí světa a byla přímým svědkem utrpení dětí postižených válkou, hladomorem a nemocemi. Její neúnavná snaha upozornit na jejich těžkou situaci pomohla zvýšit celosvětové povědomí a získat finanční prostředky pro programy UNICEF na záchranu lidských životů.

Navzdory své mezinárodní slávě zůstala Audrey Hepburn po celý život skromná a pokorná. Jednou řekla: „Úspěch je jako dosáhnout významných narozenin a zjistit, že jste úplně stejní.“ Její upřímná laskavost a nefalšovaný zájem o druhé zasáhly životy mnoha lidí a zanechaly nesmazatelnou stopu v těch, kteří měli tu čest ji poznat.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Její odkaz nadále jasně září

V době, kdy si připomínáme 30. výročí úmrtí Audrey Hepburn, její odkaz nadále jasně září. Její nadčasová elegance, mimořádný talent a neochvějné odhodlání dělat svět lepším místem jsou inspirací pro další generace. Dětský fond Audrey Hepburn, který byl založen po její smrti, pokračuje v její filantropické činnosti a nadále pozitivně ovlivňuje životy dětí na celém světě.

Audrey Hepburn už sice není mezi námi, ale její duch žije dál prostřednictvím jejích filmů, ikonického stylu a humanitárních aktivit. Její vliv překonává čas a připomíná nám sílu soucitu, půvabu a trvalého vlivu, který může mít jeden člověk na svět. V roce 1992 se dozvěděla, že trpí vzácnou formou rakoviny střev.

Zemřela v lednu 1993 ve spánku. Pochována je na hřbitově nad městem Tolochenaz u Ženevského jezera. To prý bylo její poslední přání. Když vzpomínáme na tuto pozoruhodnou legendu, oslavme její život a važme si odkazu, který po sobě zanechala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz