Hlavní obsah
Móda a trendy

Bikiny: Jejich výrobce je srovnával s atomovou bombou. Tvrdil o nich, že jsou malé a ničivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Bikiny jsou považovány za ikonické koupací oblečení, které si každý spojuje s létem. Ale proč se právě těmto dvoudílným plavečkám říká bikiny? Název tohoto módního kousku má zajímavý původ a spojení s historií, které sahá až do starověkého světa.

Článek

Historie bikin začala již po druhé světové válce

Dvoudílné dámské plavky známé jako bikiny vznikly jako reakce na tehdejší konzervativní plavecké oblečení, které ženám zakrývalo téměř celé tělo. Historie moderních bikin se začala psát po druhé světové válce. Představme si, že jsme v roce 1946 na pláži v Paříži, kde na scénu vstupuje revoluční plavkový návrhář Louis Réard, původní profesí stavební inženýr. Tento francouzský designér přišel s odvážnou myšlenkou vytvořit plavečky, které by ukazovaly více těla a byly mnohem odvážnější než to, co bylo do té doby obvyklé. Svým na tehdejší dobu velmi odvážným modelem vyvolal plno pobuřujících názorů.

Bylo obtížné najít ženy, které by tyto plavky nosily

5. července 1946 byly na módní přehlídce v Paříži poprvé představeny plavkové dvojice, které byly pojmenovány jako „bikiny“. A co by bylo vhodnější pro tuto novou odvážnou módu, než ji pojmenovat podle atolu Marshallových ostrovů Bikini v Tichém oceánu, který právě v té době sloužil jako místo testování atomových bomb americkou armádou, které proběhlo jen čtyři dny před přehlídkou. Název bikiny tak zvolil Réard jako metaforu pro svůj výstřední návrh, který měl způsobit explozi šoků a způsobit módní revoluci. Réard o bikinách řekl, že jsou podobné atomové bombě, protože jsou malé a ničivé.

Foto: Pixabay/Public domain

Přestože byly původní bikiny poměrně skromné ve srovnání s dnešními standardy, byly v té době pokládány za velmi odvážné. Bikiny měly dvě trojúhelníkové části překrývající hrudník a intimní partie, zatímco boky byly odkryté. Paradoxně však skutečnost, že bikiny odhalují pupík, byla společností vnímána nejhůře. V té době bylo obtížné najít ženu, která by byla ochotná nosit takové minimalistické plavky, odhalující větší část intimních partií na veřejnosti. Nakonec na tuto nabídku kývla Micheline Bernardini, tanečnice z pařížského kasina, které nevadilo vystupovat i nahá. Bernardini zapózovala v bikinách na pařížské veřejné plovárně Piscine Molitor a okamžitě z toho byl hit, zejména mezi muži. Postupně byly bikiny přijímány i ve světě módy.

Dnes nesmí chybět v letním šatníku každé ženy

Bikiny se postupně staly symbolem ženského sebevědomí a osvobození, a to nejen v oblasti módy, ale také v životním stylu. Itálie se Španělskem bikiny nejdříve zakázaly, ale během 50. let, kdy bikinám k popularitě napomohla herečka Brigitte Bardot, byl zákon zrušen. Dnes jsou bikiny běžným koupacím oblečením na plážích po celém světě a přes své odvážné začátky se staly neodmyslitelnou součástí letního oblečení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz