Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jackie Kennedy: Dávno zapomenutý příběh svatebních šatů nejslavnější první dámy neznala ani rodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Jackie Kennedy byla jednou z nejvýznamnějších prvních dam v historii Spojených států. Její styl a elegance inspirovaly mnoho žen po celém světě. Nezapomenutelný moment Jackie Kennedy byl den její svatby s Johnem F. Kennedym 12. září 1953.

Článek

Šaty jí vybíral tchán

Na tuto velkolepou svatbu v historii bylo pozváno kromě nejbližších rodin ženicha a nevěsty dalších osm set hostů z řad celebrit a známých osobností. Na novomanžele čekaly v ulicích davy netrpělivých fanoušků, kteří je chtěli pozdravit a zároveň se chtěli pokochat nádhernou nevěstou a jejími šaty. Zatímco veřejnost byla modelem Jackie Kennedy okouzlená, nevěstě se šaty příliš nelíbily. Šaty byly krásné, ale nebyly takové, jaké si nevěsta vysnila a které si přála mít v tento velký den. Přirovnala je ke stínítku na lampě. Její budoucí tchán si zakládal na tom, aby vypadala vznešeně a královsky a šaty jí vybral právě on. Ačkoli jsou tyto svatební šaty často opomíjeny ve srovnání s těmi, které nosila jako první dáma, mají zajímavý příběh a staly se inspirací pro mnoho dalších snoubenců na celém světě.

Tajemství svatebních šatů

Její styl a elegance se staly ikonickými stejně jako její svatební šaty. Jackie si na svatbu s Johnem F. Kennedym vybrala bílé šaty od návrhářky Anne Lowe, které byly zdobeny krajkou a tisícovkou perel. Tyto šaty jsou dodnes považovány za jedny z nejslavnějších svatebních šatů všech dob. Ale co málo lidí ví je to, že tyto šaty byly zničeny jen několik dnů před samotnou svatbou. V den zkoušky totiž ateliér zatopila povodeň a celý prostor byl zaplaven vodou. Anne Lowe musela rychle pracovat na obnově šatů pro Jackie a její družičky. Do svatby zbývalo pouhých 10 dní. Loweová pracovala s ostatními švadlenami téměř dva dny nepřetržitě, aby dokázaly šaty včas dokončit. Rodině se o vzniklém problému nikdy nezmínila a veškeré další výdaje zaplatila sama.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Její budoucí tchán si zakládal na tom, aby vypadala vznešeně a královsky a šaty jí vybral právě on.

Tento nepříjemný incident ukazuje na to, jak velký tlak spojený se slavnostním okamžikem jako je svatba, byl jak nejen pro designérku, ale i pro samotnou nevěstu. Dnes jsme schopni zaměřit se především na krásu těchto svatebních šatů a udělat si představu o tom, jak moc důležité byly pro budoucí první dámu v tento velký den. Její svatba s budoucím americkým prezidentem se rázem zapsala do podvědomí lidí jako jeden z nejslavnějších a nejdůležitějších okamžiků v americké historii. A právě svatební šaty této významné osobnosti jsou důkazem toho, jak moc Jackie toužila po dokonalosti, jednoduchosti a zároveň eleganci.

Jackie inspirovala snoubence po celém světě

Její velký den nastal v roce 1953, kdy se oficiálně provdala za senátora Johna Fitzgeralda Kennedyho a stala se budoucí první dámou Spojených států amerických. Svatební šaty navíc doplňovaly krásné detaily jako například květinové aplikace či krajkové rukávy. Tyto prvky se staly inspirací pro mnoho snoubenců po celém světě, kteří chtěli na svatbách také vypadat elegantně a sofistikovaně jako Jackie. Dnes jsou její šaty umístěny ve smithsonském muzeu ve Washingtonu, jako symbol módní historie a inspirace pro další generace návrhářů i snoubenců.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Od svatebních šatů k ikonickému stylu

Její styl a elegance se staly ikonickými a dodnes jsou inspirací pro mnoho žen po celém světě. Jackie se narodila jako Jacqueline Lee Bouvierová v roce 1929 v New Yorku. Po smrti svého manžela se Jackie stala symbolem elegance a vkusu, což dokazuje i fakt, že její oblečení je dodnes vysoce ceněné mezi sběrateli módy. Navíc byla mezi lidmi ve Spojených státech velmi oblíbená. A nedá se na ni zapomenout ani v současnosti, protože její duch přežívá ve spoustách módních trendů a doplňků i dnes. Od perlových náhrdelníků po elegantní kostýmky s krásnými knoflíky. To všechno je součást jejího vyhrazeného módního dědictví. Její styl byl vždy jednoduchý, elegantní a nikdy nebyl přehnaný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz