Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jan Potměšil zůstal po děsivé nehodě na vozíčku. Automobil ho zaklínil a záchranáři ho nemohli najít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ludek, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Měl všechno před sebou. Stačil ale okamžik a už nikdy nic není jako dříve. Se svým osudem se ale statečně popral.

Článek

V roce 1987 Jan Potměšil exceloval coby švarný jinoch v pohádce o Princezně Jasněnce a létajícím ševci. Tehdy měl opravdu dobře našlápnuto a zdálo se, že ho čeká zářná budoucnost. Ovšem jen o dva roky později málem zemřel. Děsivou autonehodu sice přežil, nicméně zůstal upoután na invalidní vozík.

Řidiče postihl mikrospánek usnul

Potměšil byl zrovna spolu s dalšími lidmi na cestě z Ostravy, když k neštěstí došlo. Cesta do Prahy byla dlouhá a herec tak na zadním sedadle usnul. Kousek od hlavního města však v jednu chvíli usnul i řidič, což mělo fatální následky. Auto narazilo do svodidel, od kterých se odrazilo a skutálelo se ze svahu. „Zastavila auta a jejich řidiči pomáhali naší posádce. Ptali se jich, kolik nás bylo, oni říkali, že čtyři, ale z auta vytáhli jen tři lidi. Tím čtvrtým jsem byl já,“ popsal později Potměšil s tím, že jeho našli přimáčknutého pod vozidlem. V autě tehdy seděl na předním sedadle i herec Jan Kačer, který se celou cestu snažil bavit řidiče, aby neusnul. Všichni totiž byli unavení a cesta v zimním počasí byla náročná. Když se automobil blížil k Praze a zdálky už byla vidět světla, Kačer si podle Potměšila vydechl a na chvíli se odmlčel. V tu chvíli zřejmě řidiče postihl mikrospánek.

Nedávali mu mnoho šancí na přežití

Herec měl vážné zranění hlavy a lékaři mu nedávali příliš vysoké šance na přežití. Kromě toho měl také otok u páteře, který se zvětšoval a způsobil to, že je dnes Potměšil ochrnutý. Z kómatu se herec probudil až po třech měsících a tehdy mohl hýbat jen očima. A kdo vlastně za volantem usnul a způsobil autonehodu? Jeho jméno se veřejnost nikdy nedozvěděla. Jan se jen nechal slyšet, že se jednalo o jednoho z výtvarných umělců. „Řekl jsem si, že jeho jméno nikdy neprozradím,“ svěřil herec s tím, že někdo prostě musel řídit a mohlo se to přihodit komukoli. Vinu mu za to, ale nedává, naopak je velmi vděčný za to, že autonehodu vůbec přežil.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Je silný člověk, má milující rodinu

Nutno podotknout, že od něj by se mohla spousta lidí učit, jak by se mělo správně žít. Zatímco jiní, kteří jsou úplně zdraví, si neustále na něco stěžují, Potměšil i se svým handicapem žije naplno. Ihned po probuzení z kómatu si prý uvědomil, že ho čekají nové zítřky. A dodnes je rád za to, že tu je, a děkuje za každý nový den. Doma má milující rodinu, partnerku, syna, a ještě nevlastního syna. Věnuje se své práci a rozhodně se nevyhýbá ani sportu.

Vzbuzoval údiv i paniku

Přestože je herec už roky invalidní, bez sportu si nedokáže svůj život představit. Dokonce se jednou nechal slyšet, že by bez něj umřel. Volné chvíle tak tráví ve fitness centru, kde posiluje, v létě jezdí na kole a v zimě lyžuje. Ne vždy to bylo ale jednoduché. Sám Potměšil přiznává, že když před lety začal na veřejnosti jezdit na vozíku, bylo to pro něj velmi těžké. Když se prý chtěl normálně pohybovat na ulici, lidé na něj koukali jako na exota. Vzbuzoval údiv a paniku. Někteří lidé mu prý sice chtěli překotně pomáhat, ale vlastně se styděli.

Dokázal, že když člověk chce, tak všechno jde

Naštěstí se ale vnímání podobně handicapovaných lidí v dnešní době změnilo k lepšímu a vozíčkáři se podle herce stali úplně normální součástí společnosti a víc si ani nemůže přát. V současné době je herec členem Divadelního spolku Kašpar, který hraje v pražském Divadle v Celetné, a diváci, kteří přijdou na představení s ním, si nemohou jeho talent vynachválit. Herci se však nevyhýbají ani seriálové či filmové nabídky. Nejenže se Jan Potměšil tenkrát nevzdal a všem navíc dokázal, že když člověk chce, dá se překonat úplně všechno, svým příběhem také již roky motivuje lidi, které potkal podobný osud, a dodává jim sílu dál bojovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz