Hlavní obsah
Lidé a společnost

Madame de Pompadour: Nejvlivnější žena Francie pocházela z chudé tkalcovské rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Madame de Pompadour byla jednou z  žen Francie 18. století a její vliv na politiku, umění a módu té doby je dodnes patrný. Narodila se jako dcera tkalce, ale díky své kráse, inteligenci a schopnostem se stala milenkou francouzského krále Ludvíka XV.

Článek

Od tkalcovské dcery k milence krále

Jeanne Antoinette Poisson se narodila se 15. 4. 1764 jako dcera francouzského chudého tkalce. Po tom, co se otec dostal do finančních problémů ji vychovávali v klášteře voršilek v Poissy. Díky své kráse, inteligenci a schopnostem si získala pozornost francouzského krále Ludvíka XV. na narozeninové oslavě, kam byla pozvána. To se jí stalo osudovým. Od mládí projevovala zájem o umění a literaturu a stala se oblíbenkyní salónů pařížské aristokracie. V roce 1745 se stala milenkou francouzského krále Ludvíka XV., který ji brzy povýšil na titul markýzy de Pompadour. Měla velký vliv na politické dění ve Francii a podporovala umělce a intelektuály své doby. Byla patronkou mnoha umělců, mezi nimiž byli například malíři François Boucher či Jean-Marc Nattier. Madame de Pompadour tak přispěla k rozkvětu francouzského umění i kultury obecně. Jejím vlivem bylo také založeno muzeum Louvre jako veřejné místo pro prezentaci uměleckých sbírek královských rodin.

Politický a kulturní vliv Madame de Pompadour

Byla štědrou mecenáškou mnoha umělců, např. malíře Françoise Bouchera či sochaře Jean-Baptiste Pigalleho a sama se aktivně zapojovala do tvorby divadelních her a oper. Jejím přínosem pro francouzské umění je také to, že prosadila vznik Královské manufaktury tapiserií Gobelins, která dodnes patří k nejvýznamnějším evropským producentům tkanin s historickými motivy. Zajímala se o módu kterou sama navrhovala, malovala a zajímala o literaturu. Důmyslně využila svých kontaktů na dvoru k podpoře umělců a intelektuálů, což vedlo ke kulturním inovacím v oblasti literatury, hudby i architektury. Její přínos pro francouzskou kulturu je dodnes nepřekonatelným dědictvím.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Symbol elegance a síly žen ve společnosti

Jejich vztah ukázal, že ženy mohou být silné osobnosti s velkým politickým i kulturním vlivem ve společnosti. Madame de Pompadour dokázala prolomit stereotypy o slabosti žen a ukázat celému světu sílu elegancie spojené s inteligencí a schopnostmi. Je to inspirace pro další generace žen po celém světě bojující za rovnoprávnost pohlaví a své místo ve společnosti. Její vliv na dvorské záležitosti byl obrovský a podporovala mnoho umělců a intelektuálů své doby. Madame de Pompadour je dodnes považována za symbol elegance, vkusu a síly ženy ve společnosti. Zemřela v pouhých 42 letech na tuberkulózu. Její smrt Ludvíka XV. velmi zarmoutila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz