Hlavní obsah
Lidé a společnost

Magda Goebbels: První dáma Třetí říše, která obětovala život i svoje děti pro Adolfa Hitlera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Během existence Třetí říše, pod vedením Adolfa Hitlera, hrály ženy kolem něj důležitou roli. Jednou z nejvýraznějších postav byla Magda Goebbels, žena, která nejenže stála po boku Hitlera, ale byla symbolem oddanosti nacistickému režimu.

Článek

Dětství a raný život

Magda Goebbels se narodila 11. listopadu 1901 v Berlíně matce Auguste Behrendové a Oskaru Ritschelovi. Přišla na svět jako nemanželské dítě. Její původní jméno bylo Johanna Maria Magdalena Behrendtová. Matka Auguste byla služebnou a otec Oskar pracoval ve stavebnictví. Po Magdině narození se rodiče vzali, ale když Magdě byly pouhé tři roky, tak se rozvedli. Již v pěti letech Magda začala navštěvovat v Bruselu uršulínský klášter. Matka se znovu provdala a její nevlastní otec Richard Friedlander ji adoptoval. Společně se odstěhovali do Bruselu, kde bydleli až do vypuknutí první světové války. Kvůli německé invazi do Belgie museli zemi opustit. Magdina rodina se proto vrátila zpět do Berlína. Tam Magda navštěvovala střední školu Kolmorgen Lycée. V roce 1919 se přihlásila ke studiu na vysoké škole v Holzhausenu.

Manželství a život před nacismem

V roce 1920 Magda poznala bohatého průmyslníka Günthera Quandta. I přes jejich velký věkový rozdíl se do sebe zamilovali a svůj vztah později zpečetili svatbou. Následně se jim narodil syn Harald. Magda si chtěla užívat života a brzy se v manželském životě začala nudit. Přála si život, který by si mohla užívat jako svobodná žena bez jakýchkoliv povinností. Nakonec jejich manželství zkrachovalo, díky Magdiné nevěře. Po rozvodu dostávala Magda tučné výživné, proto se nemusela starat o své finanční zajištění, a tak si užívala okázalého života plného večírků, plesů a okouzlujících mužů.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Brzy zamířila do nacistického shromáždění v Berlíně, kde ji zaujal Joseph Goebbels, který byl v čele strany. Tomu se podařilo navždy změnit její život. Magda považovala Josepha za velmi přitažlivého a brzy se spolu začali stýkat. 19. prosince 1931 se za Josepha provdala a Adolf Hitler jí šel za svědka. Sňatek s Josephem Goebbelsem, blízkým spolupracovníkem Hitlera, jí přinesl význačné postavení v nacistické hierarchii. Stala se paní Goebbelsovou, první dámou Třetí říše. Aktivně se účastnila stranických aktivit a brzy se stala nejvýznamnější dámou strany.

Ideální žena v domácnosti

Magda manželovi porodila šest dětí: Helgu, Hildegardu, Helmuta, Holdine, Hedwigu a Heidrun. Rodina Goebbelsových měla velmi blízko k Hitlerovi, který je často navštěvoval u nich doma. Hitler si Magdu velmi oblíbil. Rodina Goebbelsových byla pro krajany ideálním příkladem. Joseph jako pracovitý nacionalista, milující manžel a starostlivý otec. Magda ideální žena v domácnosti, která se vždy s úsměvem stará o svou rodinu. To vše však bylo součástí propagandy, kterou chtěli nacisté šířit. Za tímto se skrývalo zcela něco jiného.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Josef se s dalšími nacisty dopouštěl mnoha zvěrstev a Magda se stala součástí tohoto vražedného režimu. Když vypukla druhá světová válka, zastupovala Magda v domácnosti velmi důležitou roli. Svůj čas věnovala pomáháním v nemocnicích a pečovala o opuštěné děti a sirotky. V roce 1945 už bylo zřejmé, že nacisty nic nezachrání a budou muset zaplatit za holocaust.

Oddanost Hitlerovi byla silná

Goebbelsova rodina se spolu s Hitlerem a dalšími vysoce postavenými nacistickými představiteli ukryla do Führerbunkeru. Magda byla oddána Hitlerovi a nacistické ideologii natolik, že byla ochotna obětovat i vlastní děti. Dne 30. dubna 1945 Adolf Hitler neunesl prohru a spáchal sebevraždu. Jednoduše se zastřelil, protože se nechtěl vzdát. Následujícího dne přišla řada i na Goebbelse. Magda všechny své děti oblékla do bílého, a dala jim jed. První pár Třetí říše poté spáchal rovněž sebevraždu. Jejich oddanost Hitlerovi a jeho režimu byla tak silná, že své děti vzali s sebou, namísto toho, aby je nechali žít v nejisté budoucnosti. Magda Goebbels tak navždy zůstane kontroverzní postavou dějin, která svým jednáním ukázala, jak mocně může totalitní ideologie ovlivnit lidskou mysl a způsobit tragédii. Její příběh připomíná, jak dalece nacistický režim ovládal lidi během temných let druhé světové války.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz