Hlavní obsah
Umění a zábava

Michal Tučný: Nezapomenutelný hlas krále české country je tu stále s námi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chmee2´s family, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Kdyby byl Michal Tučný stále mezi námi, oslavil by 77. narozeniny. Bohužel už je to 29 let, co nás tento výjimečný umělec opustil. Přesto jeho písně stále znějí v rádiích, na koncertech i u táboráků.

Článek

Málokdo by tipoval, že budoucí král české country se původně vyučil prodavačem. Michal Tučný se narodil 11. ledna 1947 v Praze. Hudbu měl v krvi už od dětství. „Táta vždycky říkal, že hudba pro něj byla jako vzduch,“ vzpomíná jeho dcera Michaela. I když se vyučil něčemu úplně jinému, vždycky věděl, že chce zpívat. A zpívat opravdu uměl. Od amatérských začátků se postupně vypracoval až na vrchol české country scény. Kdo by neznal hity jako Poslední kovboj, Báječná ženská nebo Všichni jsou už v Mexiku. Tyto písně se staly součástí našeho kulturního dědictví.

Cesta k úspěchu lemovaná překážkami

Tučného cesta k úspěchu však nebyla jednoduchá. Kromě toho, že musel prokázat svůj talent, musel také bojovat s vážnými zdravotními problémy. „Michal byl bohém každým coulem,“ říká hudební nadšenec Jan Novák. Bohužel jeho tělo ne vždy stačilo tempu, které nasadil. Tučný se potýkal s problémy s játry už od mládí, kdy prodělal těžkou žloutenku.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Pomník v Hošticích.

Lékaři mu doporučovali střídmý životní styl, ale pro veselého muzikanta to bylo těžké dodržovat. Zajímavostí je, že Tučného typické lacláče, které se staly jeho poznávacím znamením, měly původně praktický důvod. „Po několika operacích břicha mu běžné kalhoty působily bolest,“ vysvětluje Tučného dlouholetý spoluhráč Zdeněk Vřešťál. Lacláče byly pohodlnější, a nakonec se staly jeho celoživotní image.

Jeho hlas a písně zůstávají

I když nás Michal Tučný opustil příliš brzy, a to ve věku pouhých 48 let, jeho hudba žije dál. Současné kapely, jako například Jelen, pravidelně zařazují jeho písně do svého repertoáru. „Tučného písničky mají v sobě něco nadčasového,“ říká frontman kapely Jelen Jindra Polák. Když je hrajeme na koncertech, vidíme, jak lidi reagují. Je vidět, že je tu stále s námi.

Ta energie je neuvěřitelná. Michal Tučný možná fyzicky odešel, ale jeho hlas a písně tu s námi zůstávají. Byl to člověk, který žil naplno, miloval muziku a rozdával radost. A přesně takového si ho budeme pamatovat – jako krále české country v nezaměnitelných lacláčích, s kytarou v ruce a úsměvem na tváři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz