Hlavní obsah
Cestování

Slab City: Nejsvobodnější město v  Kalifornské poušti, kde neplatí žádné zákony ani pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Slab City leží v srdci Kalifornské pouště. Toto město získalo pověst nejsvobodnějšího místa na světě. Zde se lidé neřídí zákony společnosti, ale tvoří vlastní pravidla. Tento unikátní kout přitahuje jedince hledající nový smysl lidské existence.

Článek

Slab City je postavený na zaniklé vojenské základně

Historie Slab City sahá až do doby druhé světové války, kdy zde byla postavena vojenská základna. Po válce však tato budova zanikla a zanechala za sebou pusté betonové podklady, které se staly domovem pro ty, kteří se rozhodli vyhnout se běžné společnosti. Název Slab City známý také jako Slabs odkazuje na opuštěné betonové desky, které jsou rozesety po zemi. Nenabízí žádné základní služby jako je voda, elektřina či kanalizace, což vyžaduje od obyvatel kreativní přístupy k zajištění svých potřeb. Slab City má přezdívku „poslední svobodné místo na zemi,“ a jiní zase „enklávou anarchie“. Osada stojí v Camp Dunlap, která je přibližně 70 km od americko-mexické hranice v kalifornském okrese Imperial a rozkládá se na 640 akrech veřejné půdy. Celoročně tu žije asi 150 obyvatel. V sezóně toto místo obývá několik tisíc takzvaných snowbirds. Tak se nazývají obyvatelé severních států USA. Ti se v zimě stěhují v karavanech na jih za teplem.

Platí zde absolutní svoboda

Co však Slab City nabízí, je absolutní svoboda bez vymáhání práva, daní a správy pro ty, kdo sem zamíří. Obyvatelé zde nejsou vázáni pravidly společnosti a mohou si utvářet vlastní zákony a normy. Zde totiž neplatí pravidla státu Kalifornie. Platí zde jediný zákon „žít svobodně a neomezovat ostatní.“ Pokud někdo tento zákon nechce respektovat, můžou ho starousedlíci donutit opustit osadu tím, že mu zničí všechny jeho osobní věcs včetně jeho obydlí. Mezi starousedlíky panuje ve většině poklidná a přátelská atmosféra.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Komunita se skládá z lidí různých životních drah, od umělců až po vysloužilé jednotlivce, kteří zde nacházejí své místo pod sluncem doslova i obrazně. Obyvatelé se setkávají v klubech, jako je Oasis Club nebo Loners on Wheels, u tzv. šťastných hodinek při kávě. Komunita pořádá pravidelné akce a festivaly, které přitahují návštěvníky z různých koutů světa. Umělci sem míří za inspirací s možností tvořit bez omezení. Slab City se stalo jakýmsi plátnem pro různé formy umění, od malby a sochařství po performance a alternativní hudbu.

Přijíždějí sem i důchodci

Nicméně život v této oáze svobody má i své výzvy. Chybějící základní infrastruktura může být pro mnohé obtížná a život v drsných podmínkách pouště není pro každého. Někteří jedinci se živí obchodem a méně náročnými ručními pracemi, které vykonávají pro jiné obyvatele v Slab City. Někteří pobírají důchod nebo sociální podporu. Dle individuality také lidé přebývají v maringotkách, různých samovolně postavených chatrčích nebo vyřazených automobilech. V letním období, kdy se teplota v poušti pohybuje kolem padesáti stupňů, se zde zdržuje méně obyvatel.

Za to v zimním období je tu přeplněno. Přijíždějí i důchodci se svými karavany, kteří vyhledávají teplé pouštní počasí a minimum poplatků za přežití. Navzdory těmto obtížím zde lidé nacházejí smysl života a naplňují své touhy po nezávislosti. Slab City není pro každého. Tato nekonvenční komunita ukazuje, že svoboda je relativní a že někdy stačí jen malý kousek neobyčejnosti, abychom našli skutečný význam života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz