Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhadná věstkyně Sibyla: Předpověděla zkázu lidstva, záplavy v Česku i virovou epidemii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Milenka krále Šalamouna, věštkyně Sibyla. Žena, kterou nikdo nebral vážně. Dokázala předpovědět budoucnost a varovala před možným nebezpečím. Kdo byla ona chytrá žena?

Článek

Kdo byla ona mocná Sibyla?

Sibyla byla jednoznačně nejmocnější a nejbohatší ženou na zemi. Sama dokázala téměř nemožné. Dokonce ovládla židovského boha a jeho vírou vládla po celé říši. Sibyla je žena, která je opředená několika pověstmi a legendami. Ale zároveň o ní nevíme téměř nic. Podle dosavadních pramenů a dostupných informací měla Sibyla vládnout na území dnešní Etiopie. Bible, Starý a Nový zákon, však ženu vládnoucí na tomto místě, nazývali jako královnu Makedu.

Předpověděla budoucnost?

A jak k tomuto spojení vlastně došlo? Kde se zrodila Sibyla? Údajně za to může příběh královny ze Sáby a krále Šalamouna. Ten se měl do krásné Sibyly údajně zamilovat poté, co zjistil, že je krásná, moudrá a bohatá. To je však podle křesťanské mytologie pouhá metafora. Samotnou Sibylou ze Sáby se podle Starých pověstí českých zabýval i spisovatel Alois Jirásek, který se snažil uvést na pravou míru předpověď osudu českého národa podle Sibyly. „Tento národ vystaví mnoho měst, jedno nadmíru veliké a slavné. Od něho se však rozšíří různé ohavnosti a hříchy,“ měla předpovědět možné hrozby. Lidé se prý během času nepolepší, a proto je Bůh potrestá. „Pouze Tábor, Ústí, Soběslav a Mělník ujdou té zkáze, jestliže při pravdě a zákonu budou státi,“ píše Alois Jirásek ve svém díle. Prahu by měl zničit oheň a povodeň tak, že z ní zůstanou jen kousky kamenů.

Pravda, nebo pouhý mýtus?

Této zkáze by podle Sibyly měla předcházet i mnohá znamení. Například by se měl den zkrátit, slunce by se mělo zatemnit a lidé by měli obilí sklízet v teplém kožichu a rukavicích. „Po velké bitvě, kterou svedou bájní rytíři z hory Blaník, se vše obrátí k lepšímu. Padesát let bude dobrých a úrodných, bude hojnost a pokoj.“ Jak to doopravdy bylo, není doposud prokázáno. Podle Sibyly totiž měla České země pohltit i silná epidemie virového onemocnění. Konkrétní rok však neuvedla. Je tedy možné, se tím myslela nedávno probíhající pandemii Covidu-19?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz