Hlavní obsah
Aktuální dění

Čínská investice do křídla Martina Kuby v ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Číně se v české politice nedaří, přišla v posledních letech skoro o všechny spojence. Nově však identifikovala možného spojence v kmotrovi ODS, který by mohl být vstupní branou čínských zájmů v příští vládě.

Článek

Číně se v Česku poslední roky nedaří. Koncem roku 2021 přišla o dvě nejvěrnější politické strany (ČSSD, KSČM), které vypadly ze Sněmovny. Nová pětikoaliční vláda je jasně pro-západní, čínskou hrozbu bere vážně a silně podporuje Taiwan. Jsme jedinou zemí v Evropě, kde je pro-taiwanská většina v obou komorách parlamentu.

S koncem vlastizrádného prezidenta Zemana na jaře 2023 přišli čínští komunisté o posledního velkého politického spojence, nahradil ho silně pro-taiwanský Petr Pavel.

Z pohledu čínských zájmů úplná katastrofa, v české politice nemají skoro nikoho.

Proto přecházejí na novou taktiku.

Všimli si, že část ODS volá po budoucí koalici s ANO po volbách v roce 2025 a doufají, že tato část ODS by mohla být čínským spojencem.

Když letos 25. srpna Česko navštívil „Speciální zmocněnec čínské vlády pro Evropu“ Wu Hongbo (吴红波), kromě oficiálních setkání v Praze vyrazil na Hlubokou.

Zde strávil čtyři hodiny s Pavlem Dlouhým, známým kmotrem jihočeské ODS a politickým spojencem hejtmana Martina Kuby, který do budoucna může ODS převzít. Dlouhý to sám řekl reportérům Seznamu.

Pavel Dlouhý je zástupcem starosty pětitisícového městečka.

„Speciální zmocněnec čínské vlády pro Evropu“ Wu Hongbo (吴红波) je jeden z nejvyšších představitelů čínské vlády pro Evropu, diplomaticky je jeho pozice okolo úrovně náměstka ministra zahraničí (největší země světa).

Na Hlubokou je to autem skoro dvě hodiny, takže dohromady šlo o program na skoro jeden celý pracovní den, který čínská vláda na takto vysoké úrovni investovala do křídla Martina Kuby v ODS.

Uvidíme, zdali se jim to do budoucna vyplatí. Snad ne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz