Hlavní obsah
Lidé a společnost

Beringův průliv: Místo, které spojuje Spojené státy a Rusko. Právě tady se dnešek změní na zítřek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Na internetu jsem objevila snímek, který zachycuje velmi blízké spojení Ruska a Ameriky. Až takové, že by nás to určitě nenapadlo.

Článek

Když jsem si jednoho večera brouzdala po internetu, narazila jsem na snímek, který zachycuje dva kontinenty vedle sebe. Na tom by nic nebylo, kdyby se nejednalo o Rusko a Ameriku. Na mapě je totiž vidět, že se tyto dvě velké země od sebe nachází opravdu coby kamenem dohodil. Rusko a Spojené státy jsou opravdu blízko sebe. Ačkoliv žijeme téměř od narození v domnění, že jsou tyto dvě mocnosti od sebe hodně daleko a každá z nich se nachází na druhém konci světa, opak je trochu pravdou.

Země spojuje Beringův průliv

Rusko je od Ameriky vzdáleno přibližně 55 mil v Beringově průlivu. Ve vodní ploše mezi Aljaškou a Ruskem, známé jako Beringův průliv, však leží dva malé ostrovy známé jako Velký a Malý Diomed. Zajímavé je, že Velký Diomed patří Rusku, zatímco Malý Diomed patří Spojeným státům. Úsek vody mezi těmito dvěma ostrovy je široký pouhé 2,5 míle, což je v přepočtu asi 4000 kilometrů. Číslo je to sice veliké, ale je potvrzené, že v zimě jsou zde takové mrazy, že průliv kompletně zamrzá. Následně tedy můžete po tomto ledu „dobruslit“ z Ruska do Ameriky a naopak.

Průliv píše historii

Tento průliv je starý několik desetiletí. Při jeho vzniku a územním rozdělení byly nastaveny jasné podmínky, které obě země musí na základě několika mírových dohod dodržovat. Moskva a Washington si stanovily politické priority pro Beringovu úžinu, které vedly obě mocnosti k posílení především vojenské přítomnosti s úmyslem udržet stálý dohled a kontrolu nad touto oblastí. V tomto místě také platí zákaz použití jakýchkoliv zbraní a je zde neustále vyhlášen stav míru. Badatelé také několikrát zkoumali toto geofyzické rozdělení dvou mocností. Podle prvního tvrzení mělo k tomuto území dojít na základě toho, že je tento průliv jedinou námořní spojnicí mezi arktickou oblastí a severním Pacifikem. Druhé tvrzení nám říká, že se tak země dohodli na základě spravedlností.

Místo, kde se láme dnešek a zítřek

Na tomto místě se také doslova láme dnešek a zítřek. Co si pod tímto tvrzením představit? Je proto jednoduché vysvětletní. Zatímco americká část zvaná Little Diomede má pouhých 180 obyvatel, a v kalendáři dnešní datum, jen pouhé tři kilometry přes vodu, přesněji na ruském Ratmanovově ostrově, anglickým názvem Big Diomede, je o rovných 24 hodin více. Zde žije přibližně 300 lidí. Mezi oběma státy a jejich pásmem vede takzvaná datová hranice. Proto se pravě tady čas dělí na dnešek a zítřek. A to doslova…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Datová centra

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz