Hlavní obsah
Lidé a společnost

Betty Packová: Špionka, která jako první rozluštila fašistické tajné kódy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Povedlo se jí to, co té doby ještě nikomu jinému. Betty Packová byla postrachem nejen nacistů, ale také fašistů. Dokázala zjistit i to, co se nepovedlo ani těm nejvíce proškoleným tajným službám.

Článek

Narodila se do slušné rodiny

Betty Packová, svým rodným jménem Amy Elizabeth Thorpe, nebyla ničím výjimečná a mezi svými vrstevníky zásadně nevyčnívala. Narodila se do chudé rodiny amerického důstojníka. I přesto, že rodina svou dceru pravidelně držela od všech možných politických frašek, Betty se rozhodla jít svým vlastním směrem.

Betty se narodila 22. listopadu 1910 v americkém Minneapolis. Její otec byl uznávaný a významný důstojní americké námořní pěchoty George C. Thorpe. Její matka, Cora Wellsová, byla dcerou významného senátora za Minessotu. Ačkoliv rodiče měly základy v politických kruzích, svou dceru od tohoto okolí drželi zkrátka. Ona si však vše dělala po svém a jako malá holka se rozhodla, že změní svět.

Dětství procestovala

Díky povolání svého otce Betty nikdy nebyla na stejném místě. Museli se velmi často stěhovat právě tam, kam otce odvolali. Betty to ale nevadilo a postupně si začala navazovat vztahy po celých Spojených státech. Když jí bylo 14 let, rodiče poznali, že to s Betty nebude jednoduché. Od svých patnácti let začala svádět úspěšné americké senátory, se kterými ráda chodila do luxusních penzionů. Po náruživé noci, během které se oddali různým hrátkám, se Betty snažila zjistit informace, které by jí pomohly na její další cestě. Postupem času se tak na každou výraznou osobnost města dozvěděla to, co se jí v životě hodilo. A během roku jich měla v hrsti téměř 100.

Svatba, která byla pouhou formalitou

Po další úspěšné noci se však Betty změnil život. Alespoň částečně. Úspěšný tajemník britské armády ve Washingtonu svou milenku požádal o ruku. Myslel si, že právě ona bude ta pravá, kterou by mohl mít po svém boku. Betty byla nejen krásná, ale také chytrá. A tak si 29. dubna 1930 vzala za manžela Arthura Packa. Krátce po svatbě Betty se svým manželem odcestovala do Chille. Psal se rok 1931 a Arthur tam byl přidělen britským velvyslanectvím. Krátce poté se jim v Chille narodila dcera a Betty stihla konvertovat ke katolicismu. Ale nebylo to jen tak. Mohla za to její slabost pro místního kněze. A netrvalo dlouho a Betty byla znovu těhotná. Otcem dítěte však nebyl její manžel, ale kněz z místního kostela. V té době naprostý skandál. Proto Betty svého milence utajila a narozeného syna prezentovala jako dalšího potomka svého manžela.

Úspěšná špionka

Betty měla krásný úsměv, štíhlou postavu a jantarové vlasy. Svou visáží zaujala každého muže, který kolem ní jen prošel. Proto si jí v roce 1940 všimly tajné služby British Security Coordination, kterou v New Yorku založila Britská tajná zpravodajská služba. Ještě před tím si jí ale otestoval mladý a ambiciózní agent Paul Fairly. V té době začala Betty informační služby informovat o tom, co se kde děje. Dokonce jako první věděla plány Adolfa Hitlera, který v tu dobu plánoval obsazení Československa.

Za pomoci drog a sexu dokázala odvrátit pozornost svých milenců a jako jediné se jí podařilo získat tajná data. Následně si ofotila fašistické šifroací kódy z italské ambasády, čímž dala Spojencům do budoucna velkou výhodu. Za své činy se nikdy nestyděla. Měla pocit, že svou prací dokázala zachránit tisíce britských i amerických životů. Byla na sebe pyšná a s čistým svědomím zemřela 1. prosince 1963 ve Francii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz