Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bohnický ústavní hřbitov ukrývá mrazivá tajemství. Pohřbívali zde děti, které zemřely při porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Bohnický ústavní hřbitov se nachází pouhý kilometr od Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Tento hřbitov není takový, jaký bychom si ho dokázali představit. Přezdívá se mu Hřbitov bláznů a ukrývá v sobě mrazivá tajemství.

Článek

Pohřbené jsou i malé děti

O tomto Bohnickém hřbitově koluje řada mýtů. Podle dostupných informací zde byl jako první pohřbený jedenáctiletý chlapec a pacient Psychiatrické léčebny František Jankovský. Toho na tento hřbitov jeho rodina uložila v roce 1909. Tvrdilo se, že František měl přijít o život svým vlastním zaviněním, když vyskočil z okna, protože mu to řekl jeho vnitřní hlas. Jenže od té doby se začaly dít velmi zvláštní věci. František totiž nebyl jediným dítětem, které na tomto hřbitově našlo své místo pro klidný odpočinek.

Podle dostupných informací zde byly pohřbívány především děti, které se zde narodily matkám, které do léčebny byly umístěny pro své psychické potíže. Nikdo netuší, zda se děti opravdu narodily mrtvé, nebo je místí sestry zavraždily. Následně se ale na tomto hřbitově začali pohřbívat zdravotní sestry a pečovatelé, kteří se o nemocné pacienty starali. Podle všeho měli mít k pacientům velmi blízký vztah, což jejich nadřízení pracovníci vyhodnotili jako nebezpečné.

Úředníci a vojáci

Na tomto místě však spočinulo i mnoho administrativních pracovníků, úředníků, dělníků, ale také vojáků, kteří v nedalekém zajateckém táboře podlehli tyfu. To vše se dělo od roku 1916 do roku 1920. Kromě dětí zde byli pohřbívání i dospělí pacienti, mezi nimiž se nacházeli i vojáci, kteří během své služby přišli o rozum. Jejich rodiny se nikdy o jejich smrti nedozvěděli, stejně jako nevěděli, kde jejich blízcí odpočívají. Tento hřbitov byl dlouhou dobu veřejnosti nepřístupný a sloužil pouze pro účely Psychiatrické léčebny. V roce 1951 zde byly formálně pohřby ukončeny, avšak podle některých dochovaných informací zde bylo provedeno několik pohřbů i po tomto datu. Celkový počet pohřbených v tomto místě dosahuje více než 4200 osob!

Legendy, ze kterých mrazí

A právě o tomto místě se traduje několik legend, ze kterých doslova běhá mráz po zádech. Podle zdrojů je na tomto místě pohřbeno tolik těl, že musely být pohřbíváni na sebe, hned do tří vrstev. Opačné zdroje zase tvrdí, že si rakve vyráběli sami pacienti, kteří museli své kamarády a přátele z léčebny sami pochovat. Podle informací, které se dochovaly, by na tomto místě měl najít své místo odpočinku i vrah Pavlíček, který se v roce 1936 přiznal ke vraždě Otýlie Vranské. Její tělo bylo následně nalezeno rozčtvrcené v cestovním kufru. Podle další legendy je na tomto hřbitově pochován i atentátník na arcivévodu Ferdinanda d’Este Gavrilo Pricip. Ten svým útokem zahájil velký mocenský konflikt, tedy první světovou válku.

Na jižní straně hřbitova by se měly nacházet ostatky násilníků, vrahů a sadistů. Bohnický hřbitov byl katolický, ale jsou zde pohřbeni i nekatolíci a lidé, kteří spáchali sebevraždu. V té době byla sebevražda nemyslitelný čin a především hřích, kterého se lidé vůči bohu dopustili. Církev lidem, kteří si vzali život, odmítala dát poslední pomazání a jejich těla často pohřbívala bez rakví, pouze je uložila do velkého hrobu vykopaného v zemi. V 80. letech probíhaly v prostorech kaple satanistické rituály, v roce 1989 pak kapličku vypálili místní vandalové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz