Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čistota je půl zdraví: Zapáchající lidé ve veřejné dopravě jsou zlo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Čím dál častěji zde řešíme téma hygieny. Ta by pro každého z nás měla být jednoznačně na prvním místě. Co když ale vedle sebe máme občany, kteří na takovou základní věc nedbají a ostatním to vadí?

Článek

Každý z nás určitě zažil ten pocit, kdy se například v letních dnech o něco více zpotil a měl pocit, že zrovna pěkně nevoní. Začneme být nervózní a snažíme se co nejrychleji zamaskovat škody. Stát se může každému, ale pokud to není pravidlem, nic se neděje. Jsou však mezi námi tací, kteří hygienu neřeší. Jízda s takovým člověkem například ve veřejné dopravě je opravdu peklo. Dá se s tím ale něco dělat?

Zapáchající lidé jsou zlo

Bohužel bránit se proti takovým lidem je zcela nemožné. Žádný zákon neporušují, a pokud byste jim něco řekli, můžete se dostat do opravdu velké rozepře. Navíc, jak byste vlastně takticky a slušně chtěli někomu říct, že smrdí? To snad ani nejde, pokud se nejedná o Vaše dítě. V posledních dnech se navíc s takovými lidmi setkávám čím dál častěji. I na internetu se objevují diskuze o tom, že člověk ráno nasedne do MHD a někteří lidé kolem něho zapáchají. Bohužel to bývá zapříčiněno především nedostatečnou hygienou a také tím, že si den před tím použité triko oblečou znovu…

Několikahodinová cesta

Nejhorší však je, pokud s takovým člověkem jedete i několik hodin v kuse. Pravidelně cestuji vlakem do hlavního města, ať už pracovně či soukromě, ale k těmto účelům vždy využiji služeb první třídy. Naposledy jsem však měla nepříjemný zážitek. Sedla si ke mě podivně vypadající dvojice, která již na první dobrou smrděla alkoholem, potem a cigaretami. Řádnou jízdenku měli, takže je průvodčí vyhodit nemohla. Po cestě si ještě objednali několikero piv. Zápach se zvětšoval a mě se dělalo špatně. Raději jsem se zvedla a zbytek cesty stála u dveří, protože s takovými lidmi se nedá na jednom místě vydržet. A zde jsme u problému, který řeší snad každý z nás. Se zapáchajícími lidmi se nedá nic dělat, pokud to nejsou lidé bez domova. Ty průvodčí nebo řidiči MHD mohou vykázat.

Deodoranty

Sama je používám a neumím si život bez nich představit. Je opravdu tak těžké, aby si každý pořídil i obyčejný deodorant nebo kuličku za pár korun? Nikdo opravdu nečeká, že budete vonět jako Dior či Lancome… A jaké mate vy zkušenosti s těmito lidmi? Případně, řekli jste již někomu, že zrovna pěkně nevoní? Podělte se o svůj příběh do diskuze.

Děkuji za to, že jste si můj článek přečetli a přeji všem krásný a voňavý den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz