Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Do důchodu po odpracovaných 40 letech mohou jít jen úředníci, kteří se nepředřou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Vláda znovu navýšila tzv. důchodovou dobu. To znamená počet odpracovaných let, které slouží jako minimum k tomu, abychom mohli odejít do důchodu. Pro některé už je to teď na hraně jejich zdraví.

Článek

Jít do řádného nebo předčasného starobního důchodu může být v dnešní době skutečně luxusem, který si jen tak někdo nemůže dovolit. Je to smutné, ale většina důchodců stejně musí chodit do práce, protože by se svou penzí nedokázali vyjít. Výše inflace, rostoucí životní náklady a nebo mimořádné výdaje. To vše nám může značně zkomplikovat život, ale pokud máme stálý plat a jsme na to dva, nejspíš to i nějak zvládneme.

O dost hůře jsou na tom senioři, kteří již nechodí do práce a nemají naspořeno. Pro tyto lidi je nečekaný výdaj skutečně problém. Proto se také v posledních týdnech stává, že většina lidí, kteří mají nárok na svůj řádný důchod, do něho ani neodejdou a stále chodí do práce. To z toho důvodu, aby si zajistili lepší budoucnost a nemuseli spoléhat na to, co jim dá stát. Ale pro většinu lidí se nyní podmínky pro vstup do řádného důchodu zpřísní.

40 odpracovaných let je výsměch těm, kteří pracují tvrdě

Nově totiž pro vstup do řádného důchodu bude třeba splnit jednu hlavní podmínku, a to 40 odpracovaných let. To je velký problém především pro ty, kteří musí pracovat manuálně, stojí několik hodin denně na nohou nebo mají skutečně náročnou práci. Takoví lidé by potřebovali mít dobu odchodu do důchod zkrácenou, ale naopak ti, kteří sedí v kanceláři a jenom kafíčkují, těm by se to mohlo klidně o dalších 10 let prodloužit.

Lidé, kteří sedí za stolem a nemají tak velkou fyzickou aktivitu a hlavně zátěž, nemají problém s tím, aby v práci seděli 40 let. Protože v podstatě stejně nic nedělají, nenamáhají se a vlastně mají klid. Narozdíl od dělníků, kteří tvrdě pracují dvanáct hodin na stavbách nebo někde v dolech, kde jsou skutečně náročné podmínky. Vláda by tedy měla udělat zásadní rozdíl v tom, zda odchází do důchodu tvrdě pracující dělník nebo úřednice z kanceláře, která se během dne moc nepředře.

Jak to tedy je s odchodem do důchodu?

A zde si tedy shrneme, jak to ve skutečnosti je s odchodem do důchodu.

  • Od 1. října 2024 se zvyšuje minimální doba důchodového pojištění potřebná pro nárok na předčasný důchod z 35 let na 40 let. To znamená, že:
  • Do 30. září 2024 stačí pro předčasný důchod 35 let pojištění.
  • Od 1. října 2024 bude potřeba minimálně 40 let pojištění.

Co se počítá do doby pojištění?

Do doby pojištění se započítává:

  • Doba výdělečné činnosti (zaměstnání, OSVČ, práce na DPČ a DPP s povinností platit pojištění)
  • Náhradní doby pojištění (např. péče o dítě do 4 let, evidence na úřadu práce, vojenská služba, studium).

Důležité informace závěrem

  • Rozhodující je datum přiznání důchodu, ne datum podání žádosti.
  • Předčasný důchod je vždy nižší než řádný starobní důchod a je přiznán doživotně.
  • Od 1. října 2023 je možné odejít do předčasného důchodu maximálně 3 roky před dosažením řádného důchodového věku.

Zdroje: autorský text, vlastní názor autora, mpsv.cz, ochrance.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz