Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dub Josef: V jeho 650 let staré dutině se za 2. světové války ukrývali dva polští židovští chlapci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Před nedávnou dobou vědci objevili 650 let starý strom, v jehož vnitřku se za druhé světové války ukrývali dva židovští chlapci, kteří se snažili krutým praktikám nacistům uniknout.

Článek

V opravdu mohutném a velmi dutém kmeni dochovaného a nedávno objeveného 650 let starého dubu se za druhé světové války ukrývali dva židovští bratři. Ti se snažili bezpečně ukrýt před nacisty, kteří se snažili za světové války židovské občany zcela zlikvidovat.

Tento strom se nachází v malém polském městečku Wisniowa, kde na jednom místě roste přes 650 let mohutný dub anglický, který má mezi místními obyvateli přezdívku Dub Josef. Tento strom se především po druhé světové válce stal symbolem hrdosti, odvážnosti a především statečnosti polské země. V roce 1934 se jeho vyobrazení objevilo na 100zloté bankovce.

Příběh dvou židovských chlapců

Strom je natolik mohutný, že ho neporazí ani tornádo. Alespoň tak to prohlásil místní vědec, který se na jeho zkoumání před několika lety podílel. Spodní část tohoto stromu sloužila jako úkryt a náhradní domov pro dva mladé židovské chlapce, kteří se snažili ukrývat před příslušníky SS. Vrchní část stromu, přesněji jeho vnitřní dutinu, využívali jako svou pozorovatelnu, kdy bezpečně a z velké výšky mohli sledovat, zda se k nim nepřítel postupně nepřibližuje.

V horní části také bratři přespávali, aby měli jistotu, že nebudou objeveni. Podle polských historiků se traduje, že tito dva bratři měli utéct z nedalekého nacistického pracovního tábora. Jiní se však domnívají, že utekli z nacisty vybudovaného židovského ghetta. Ať už utekli odkudkoliv, byli natolik stateční, že se snažili pomáhat i ostatním židovským občanům.

Stali se hrdiny národa

Po jejich útěku jim jejich blízký kamarád, který v té době pomáhal Židům řekl, že se mohou ukrýt uvnitř velkého dubu. To také udělali a nakonec jim to zachránilo život. Na tomto místě dokázali pobývat dlouhé dva roky. Jídlo a potraviny se jim snažili nenápadně předávat jejich přátelé, kdy naopak tito dva malý bratři sloužili jako tajná pošta mezi Židy. Jak bylo za války běžné, malých dětí si nacisté všímali mnohem méně než dospělých osob.

Když skončila druhá světová válka, skončil i příběh těchto bratrů. Nikdo neví, co se s nimi po válce stalo, ani kde žili. Na jejich počest byl však v letošním roce tento strom prohlášen za největší evropský strom. Strom se stále nachází na pozemku vedle historického zámku, který vlastní šlechtická polská rodina Mycielských. Od té doby se na toto místo vydá ročně několik stovek turistů, kteří chtějí těmto dvěma odvážným chlapcům vzdát hold za jejich statečnost a bojovnost, kterou za druhé světové války předvedli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz