Hlavní obsah
Umění a zábava

Etiketa a slušné chování Čechům nic neříká: Legíny, mikina ani pojídání chipsů do divadla nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto: Zdroj: Pixabay-public domain

Kdo se vydá do divadla, měl by si uvědomit, že se jedná o vznešenou a společenskou událost. Patří sem tedy slušné oblečení, nejlépe tmavé a společenské. Zároveň by lidé měli být hezky upravení. Jenže někdo si takovou vznešenou událost vyložil jinak.

Článek

Když se lidé vydají do divadla, jako první by se měli zamyslet nad správnou volbou oblečení. Ať už jdete do malého komorního divadla, klasického divadla nebo Národního divadla, vždy by se mělo dbát na slušnost a důstojnost. Jenže stále častěji se bohužel setkávám s pravým opakem, a to takovým, že lidé do divadla oblečou jako na sportovní akci. O to víc je to smutnější, když se vydají do opravdu historického divadla, kde je atmosféra ještě mnohem honosnější. Proč tedy takovou velkou událost dehonestovat nevhodným oblečením a chováním?

Do divadla v mikině

Mám ráda, když vidím kolem sebe slušně oblečené dámy a pány. O to hezčí a roztomilejší mi přijde, když se do divadla vydá chlapec ve věku cca 20 let, který má na sobě krásný černý oblek s motýlkem. Je to jednak velmi elegantní, ale zároveň i velmi noblesní. Většina mladých kluků se díky tomuto oblečení rázem promění v dospělé muže. O to horší a jako pěst na oko je oblečení některých lidí, kterým zřejmě etiketa nic neříká. Během shromáždění před vstupem na první balkon jsem si všimla partnerské dvojice, která si zřejmě divadlo spletla s nějakou sportovní atrakcí. Paní na sobě měla černé vytahané legíny, lehce zapraný svetr a k tomu silné ponožky v balerínách. Pán na tom nebyl o něco lépe. Na sobě měl ušmudlané rifle, tenisky a košili, která možná byla ještě po pradědečkovi. Tu doplnil o značkovou mikinu. Oba dva v davu elegantně oblečených diváků opravdu vyčnívali a vůbec jim to nevadilo.

Neustálé kýchání a mluvení

O to horší byl i samotný průběh představení. Navštívili jsme operu Nabucco, takže se jednalo opravdu o něco velmi emotivního a krásného. Každý, kdo si kupuje lístky, si musí snad dopředu uvědomit, zda ho to bude bavit či nikoliv. Bohužel to si asi nikdo z nich neuvědomil, a tak si během samotného představení někdo vesele vykládal historiky z dnešního dne a druhý kýchal a kašlal, což následně kazilo celý dojem tohoto slavnostního večera. Aby toho nebylo málo, přímo za našimi zády pán neustále smrkal. Opravdu nepříjemné. Ale co se dá dělat, zakázat mu to nemůžete, a ačkoliv jsme se několikrát naštvaně otočili, dotyčným to bylo úplně jedno.

Foto: Blogerka Terka-vlastní foto

Pokud se člověk vydá do divadla, měl by se chovat slušně a důstojně. A celé atmosféře také patřičně přizpůsobit volbu oblečení.

Jídlo do divadla nepatří

O dvě řady před námi dvojice mladých slečen celý večer zakončila zcela nepochopitelně. Během dvouhodinového představení si během první přestávky koupili láhev s minerální vodou a chipsy. To, že si někdo vezme pití, by člověku nevadilo. Je pochopitelné, že se někdy napít potřebujeme. Ale koupit si dva pytlíky chipsů, které zcela bez zábran vyndaly z tašky a začaly je pojídat, je naprosto nepochopitelné. Ačkoliv je několik lidí upozornilo, že jejich jednání je nevhodné, slečnám to nevadilo. Když jsme pak odcházeli z divadla, všimli jsme si toho, že se pod jejich místy nachází velký nepořádek.

Ačkoliv se říká, že Češi mají rádi kulturu a společenské události, na první pohled to tak nevypadá. Dle všeho totiž lidé pomalu začínají zapomínat, co je to etiketa a především slušné chování. Je smutné, že tolik mladých lidí si neuvědomuje, co je to divadlo a jak se v něm chovat. Pokud to neumí, a nebo nechtějí respektovat, měli by raději zůstat doma. Setkali jste se někdy s něčím podobným? Podělte se do komentářů o vaše zážitky.

Anketa

Setkali jste se s nevhodným chováním v divadle?
ANO
93,6 %
NE
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1319 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz