Hlavní obsah
Aktuální dění

FOTO: Povodně v Česku zasáhly republiku. Evakuují se obyvatelé, nemocnice, lidé mají vodu v domech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blogerka Terka

Extrémní deště a silný vítr způsobují v Česku rozsáhlé výpadky elektřiny a dramaticky zvedají hladiny řek. Situace je nejkritičtější na severu země, kde tisíce domácností zůstaly bez dodávek elektřiny a některé řeky se již vylily z břehů.

Článek

Masivní výpadky elektřiny

Podle nejnovějších informací od energetických společností ČEZ a E.ON je aktuálně bez dodávek elektřiny více než 63 000 domácností v České republice. Nejvíce postižené jsou severní oblasti země:

  • Ústecký kraj: přes 20 000 domácností bez elektřiny
  • Liberecký kraj: přes 13 000 domácností
  • Královéhradecký kraj: přes 13 000 domácností
  • Středočeský kraj: 5 400 domácností
  • Karlovarský kraj: 4 500 domácností

Na jihu Čech, Vysočině a jižní Moravě je situace o něco lepší, ale i tam zůstává asi 2 000 odběrných míst bez proudu. Energetické společnosti nasadily veškeré dostupné síly a jejich týmy pracují na obnově dodávek od nočních hodin.

Kritická povodňová situace

Vytrvalé deště, které meteorologové předpovídali, způsobily rychlé zvýšení hladin řek, přičemž některé se již vylily z břehů. Situace je obzvláště vážná na severu Čech, kde se naplňují nejčernější scénáře. Kromě samotných srážek komplikuje situaci i silný vítr, který v kombinaci s podmáčenou půdou způsobuje pády stromů. To nejen ohrožuje elektrické vedení, ale také výrazně komplikuje dopravu v postižených oblastech.

Foto: Blogerka Terka

Svitava.

Meteorologové upozorňují, že intenzivní srážky budou v některých oblastech pokračovat i v následujících dnech. To může vést k dalšímu zhoršení povodňové situace a prohloubení problémů v dopravě i energetice. Tato situace potvrzuje dřívější varování Českého hydrometeorologického ústavu, který vydal výstrahu na povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí.

Doporučení pro obyvatele

Vzhledem k vážnosti situace by obyvatelé postižených oblastí měli:

  1. Bedlivě sledovat aktuální informace a varování úřadů.
  2. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku.
  3. Být připraveni na možné evakuace z ohrožených míst.
  4. Mít připravené nouzové zásoby a evakuační zavazadlo.
  5. Omezit cestování, pokud to není nezbytně nutné.

Situace se vyvíjí velmi dynamicky a úřady i záchranné složky jsou v plné pohotovosti. Je důležité, aby obyvatelé respektovali pokyny místních autorit a byli připraveni na možné zhoršení situace v následujících hodinách a dnech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz