Hlavní obsah
Lidé a společnost

Freddie Oversteegen: Jako čtrnáctiletá lákala se sestrou nacisty do lesa, kde na ně čekala smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Za druhé světové války lidé udělali opravdu cokoliv, aby se nacistů zbavili. Od čtrnáctiletých dívek by to však čekal jen málokdo. Krásná Freddie se svou sestrou sváděla nacisty do lesa, kde na ně čekali partyzáni, kteří je zabíjeli.

Článek

Žily ve statečné rodině

Období druhé světové války bylo náročné opravdu pro všechny, i pro ty, kteří neměli s nacisty větších problémů. Své o tom věděla i tehdy čtrnáctiletá Freddie Oversteegenová, která se svou sestrou vyrůstala na statku. Její rodiče byli skromní a odvážní lidé. Jejich matka se však jednoho dne s otcem rozvedla. Následně se o ně starala sama a snažila se z nich vychovat dívky, které budou do života stoprocentně připravené. Nikdy neměly peněz nazbyt, spaly na matracích naplněných slámou a oblečení nosily jedna po druhé. Po vypuknutí války se jejich maminka rozhodla pomáhat židovským uprchlíkům, které u sebe doma schovávaly.

Válka je donutila konat

Válka byla v plném proudu, a tak se dívky rozhodly proti těmto krutým činům nacistů bojovat. Freddie spolu se svou sestrou vstoupila do odboje. V tu dobu vůbec netušily, co to pro ně znamená. Jak sama Freddie několik let po válce přiznala, obě si myslely, že pomáhají zakládat tajnou armádu. Až když byly plně přijaté do odboje, dozvěděly se, jaká bude jejich hlavní činnost. Měly na starost hlídat mosty a železnice, střílet nacisty během své jízdy na kole a také pomáhat ukrývat židovské děti. Freddie vždy vypadala o několik let mladší, a tak se její jízda na kole s košíkem plných zbraní stala zcela neškodnou. Nacisté si této krásné dívky téměř nevšímali. Po nějaké době se sestry naučily střílet a prošly přísným vojenským výcvikem. Obě byly velmi úspěšné a jejich dovednosti byly oproti mužům na mnohem vyšší úrovni. Celý výcvik byl od počátků zaměřen přesně na to, co odbojáři chtěli.

Foto: wikimedia commons/Veřejně dostupné dílo

Freddie byla i ve stáří krásná žena. Její život však poznamenala druhá světová válka, ve které měla svůj jasný úkol-zabíjet nacisty.

Cíl byl jasný

Skupina mladých dívek a žen se spojila do jednoho týmu, aby lstí dokázaly zlákat nacistické vojáky na odlehlá místa, kde na ně nečekalo vytoužené romantické setkání, ale osudná past. Tato sedmičlenná skupina se zaměřovala na nenápadné proniknutí mezi okupující síly. Ženy často navštěvovaly místní bary, protože tam měly nejlepší příležitost přilákat nacistické vojáky a důstojníky, kteří byli velmi často pod vlivem alkoholu. Když byl nacista opilý, pro dívku to byl jasný pokyn, že teď musí začít konat. Když se jedné z nich podařilo přesvědčit vojáka k procházce do nedalekého lesa, na místě se objevil další člen odboje, který se snažil vojáka zmást a přivést do rozpaků. Jakmile voják ztratil veškerou pozornost, další odborář ho zastřelil. Po dokončení celé akce byla těla nacistů ukryta v lese, aby jejich kolegové na nich nepřišli.

Po válce se stala umělkyní

Když skončila druhá světová válka, starší sestra Freddie se rozhodla vydat na dráhu umělkyně. Začala vyrábět sochy a malovala krásné obrazy. Pomocí svých kreseb se snažila zachytit všechny hrůzy války, na které si vzpomněla. Chtěla tak, aby lidé nikdy nezapomněli na to, co se v polovině 20. století dělo. I Freddie začala žít svůj vlastní život. Vdala se a měla děti. Snažila se být v kontaktu se svou sestrou, ale ta měla hodně práce a jejich společné cesty se oddělily. Freddie prožila svá poslední léta v domově pro seniory v Driehusu, kde bojovala s několika srdečními příhodami. Svou poslední už nezvládla a zemřela 5. září, krátce před svými 93. narozeninami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz