Hlavní obsah
Móda a trendy

Hrdé Afghánky ukázaly, jak vypadá jejich kultura. Nejsou to jen hidžáby, které jim nařídil Taliban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Ženy na sociálních sítích ukazují tradiční afghánské oblečení, které nemá nic společného s tím, co nařizuje Tálibán. Podle nich je to pouze kousek něčeho, co se v jejich životech postupem času stalo jako běžné a normální.

Článek

Na sociálních sítích se v posledních dnech objevilo mnoho fotografií i videí z to, jak hrdé afgánské dívky ukázaly denní realitu svého života. Veřejnosti chtěly ukázat, jak ve skutečnosti vypadá jejich tradice, kterou si na nich nárokuje radikální Táliban. Ten totiž nařídil ženám, které se chtějí vzdělávat a pracovat, aby se oblékaly do tradičního hidžábu, oděvu, který zakrývá celé tělo a vlasy. Na povrch také vyplavala informace o tom, že tyto studující dívky musí ve školách studovat odděleně a za žádnou cenu nesmí muže potkávat ani na chodbách budovy.

Jedná se o dívčí iniciativu

Videa a fotografie, které začaly kolovat po sociálních sítích jako je Instagram, Twitter či Facebook, se staly jednoznačně iniciativou dívek, které žijí v zajetí tohoto státu a náboženství. Podle profesorky jedné z afgánských univerzit však nikdy ženy v jejich kultuře nemusely chodit zahalené. To bylo v afgánské kultuře naprosto cizí a zcela dobrovolné. Nyní je to však povinné a trestně vymahatelné, což mnoho žen a mladých dívek odsuzuje. A odsuzují to také muži, pro které je vidět zahalené ženy smutný pohled. Jak napsal jeden komentující u těchto fotografií, ženy nevypadají vůbec šťastně, jsou smutné, zamlklé a s nikým se nechtějí bavit.

Ženy se rozhodly odhalit

A právě proto, aby se ženy ukázaly v celé své kráse, vznikl také tento projekt ODHAL SE. Při němž se ženy veřejně ukazují bez jakéhokoliv oblečení, nestydí se za to a nebojí se žádného trestu. Zahalovat se, jim totiž nepřikazuje Bůh ani korán, ale Tálibán, který si jejich rodné země před několika lety podmínil a vyžádal si dodržování určitých pravidel, které se jemu zrovna líbí. Ženy říkají, že pokud se Tálibán chce vrátit k tradicím, tak takto vypadají. Barevné a veselé. Takové šaty v minulosti běžně nosily jejich matky a babičky. Podle této iniciativy je na čase ukázat, že tyto ženy milují barvy, květiny, rýži a vše, co je veselé.

Co na to Češi?

Kdykoliv potkáme zahalenou dívku, říkáme si, jak se asi musí cítit. Jenže těmto ženám to postupem času začalo připadat zcela přirozené a nenucené. Nicméně několik z nich přiznalo, že nám, Evropankám, velmi závidí naší svobodu. Jak by se to asi líbilo našim dívkám, kdybychom musely ze dne na den chodit zahalené. Nikomu by se to nelíbilo, ale nikdo by to také nechtěl dodržovat. Jenže my Češi jsme naopak známí tím, že si leckdy nenecháme nic přikazovat. Proto věřím, že naše ženy by stále chodily odhalené a usměvavé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz